Як повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій та Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, компанія Microsoft ще рік надаватиме безоплатні хмарні послуги українським держустановам. За його словами, американська корпорація допомагає Україні в розбудові цифрової інфраструктури від заснування Мінцифри. Microsoft інвестує в розвиток хмарних сервісів в Україні. Вендор вже надав понад $540 млн допомоги безоплатними сервісами, технічною підтримкою, обладнанням та грантами.

Це суттєво допомагає в цифровізації держустанов та захисті даних. Наприклад, з початку повномасштабного вторгнення були випадки, коли росіяни знищували українські архіви та канцелярії. Проте це не створило колапсу в державі, адже найважливіші дані — у хмарних сховищах.

Цьогоріч Microsoft знову продовжить доступ до хмар для України. Держпідприємства оборонної галузі, регіональні органи влади, школи, університети та лікарні користуватимуться хмарами безоплатно до кінця 2024 року. Це неоціненна підтримка для України в умовах війни, коли більша частина бюджету йде на потреби Сил оборони, соціальну сферу й відбудову.