За даними TrendForce, в 2021 році глобальний сегмент напівпровідникових накопичувачів зазнав значного скорочення поставок через цілий ряд порушень у зростаючому виробничому ланцюгу — передусім, йдеться про гостру нестачу керуючих мікроконтролерів для цих накопичувачів. Через рік виробництво всіх необхідних компонентів для SSD повернулося до збалансованих рівнів, співмірних з попитом, так що за результатами 2022-го можна було б очікувати якщо не зростання, то принаймні порівняного з минулим роком обсягу поставок. У реальності ж, як стверджують аналітики компанії, які тільки в листопаді опублікували звіт за минулий рік, спостерігалося зменшення кількості поставлених на ринок накопичувачів цього типу в глобальному масштабі — до 114 млн одиниць, що на вражаючі 10,7% менше, ніж рівень не дуже сприятливого для сегмента 2021 року.

Частка відвантажень цих пристроїв зберігання, займана разом п'ятьма найбільшими світовими постачальниками SSD, зросла за підсумками 2022 р. до 59%, тоді як роком раніше становила 53%.

ТОП-10 постачальників  SSD в світі

 Позиція  

Вендор

 Частка ринку  

1

Kingston

28%

2

ADATA

9%

3

Lexar

8%

4

Kimtigo

8%

5

Netac

6%

6

Colorful

5%

7

PNY

3%

8

Teclast

3%

9

GIGABYTE

3%

10

Transcend

3%

 

Інші

24%

 

Всього

100%

   Джерело: TrendForce, 2023 г

У 2023 році ринок флеш-пам'яті NAND перебуватиме в турбулентному стані. З одного боку, очікується зростання цін на NAND, що пов'язано з обмеженою пропозицією та зростаючими витратами на виробництво. З іншого боку, загальний попит на твердотільні накопичувачі (SSD) залишається низьким.

Ця ситуація буде на користь найбільшим виробникам SSD, адже вони мають значні обсяги виробництва та низьку собівартість, що дозволяє їм продовжувати пропонувати привабливі ціни навіть у умовах зростання цін на NAND.

Також посилюються позиції локальних китайських виробників SSD, таких як Longsys. Вони отримують всі компоненти, включно з контроллерами, від незалежних китайських виробників мікросхем. Це дозволяє їм конкурувати з глобальними виробниками SSD, які мають вищі витрати.

У результаті 2023 рік може стати роком консолідації ринку SSD. Найбільші виробники будуть зміцнювати свої позиції, а локальні китайські виробники будуть збільшувати свою частку ринку.