Компанія Amazon створює нову модель штучного інтелекту під кодовою назвою «Olympus», намагаючись наздогнати конкурентів OpenAI і Google, повідомляє Insider. Згідно зі звітом The Information, гігант e-Commerce розробляє велику мовну модель штучного інтелекту під кодовою назвою «Olympus» з метою включення її у свій онлайн-магазин і розумні колонки Alexa.

Повідомляється, що модель може бути представлена вже в грудні. Це означає, що Amazon готується вступити в гонку озброєнь в галузі штучного інтелекту. Саме тому у вересні компанія оголосила про інвестиції в 4 мільярди доларів в стартап Anthropic. Комерційний гігант зробив ШІ пріоритетом, оскільки він прагне створювати продукти, які можуть конкурувати з ChatGPT та Bard.

Агентство Reuters повідомило, що Olympus має два трильйони параметрів у порівнянні з одним трильйоном у GPT-4. Водночас експерти вважають, що моделі з більшою кількістю параметрів не обов’язково мають більші можливості, ніж моделі з меншою кількістю параметрів.

Повідомляється, що минулого року Amazon відклав запуск іншої моделі штучного інтелекту Titan через технічні проблеми та старт ChatGPT, який значно випередив можливості Amazon.

Відтоді Amazon намагається швидко скоротити розрив. Компанія розробляє «розмовний торговий агент», відомий як «Project Nile» для свого онлайн-магазину, і оголосила у вересні, що інтегрує генеративний штучний інтелект у свій розумний динамік Alexa.

Нові функції штучного інтелекту обіцяють, що Alexa зможе спілкуватися з користувачами, створювати повідомлення та відповідати на складніші запити. Amazon натякнув, що в майбутньому може стягувати плату за доступ до цих моделей.