За інформацією від Reuters, AMD та Intel повідомили акціонерам, що світовий ринок персональних комп'ютерів проявляє відзнаки відновлення, на які незалежні аналітики почали вказувати ще в середині поточного року. Основним фактором для підвищення оптимізму стало, фактично, подолання постпандемійного затоварювання в ланцюжку постачання: завдяки скороченню випуску нових ПК протягом кількох кварталів і активним розпродажам накопичених запасів, рівень інвентаризації персональних комп'ютерів у партнерів по всьому світу врешті-решт повернувся до нормальних значень.

Тепер перед виробниками ПК виникає наступне питання: які моделі виводити на відкритий ринок, реагуючи на попит корпоративних клієнтів та приватних споживачів? Обидві компанії виділяють головні драйвери передбачуваного зростання сегменту ПК у 2024-2025 роках. Частиною цього росту будуть традиційні ПК, які будуть популярні завдяки припиненню Microsoft підтримки Windows 10 (оскільки з 11-ю версією цієї операційної системи не всі ПК, навіть відносно нові, будуть сумісні), а частиною - новий клас персональних систем, які приблизно можна назвати "ШІ-ПК" (AI PC).

Ці комп'ютери мають розширені апаратні можливості для локального виконання генеративних моделей штучного інтелекту і на даний момент, в основному, представлені геймерськими рішеннями та робочими станціями з потужними дискретними графічними картами, оскільки саме сучасні відеокарти з великою кількістю процесорних ядер і великим обсягом відеопам'яті є ідеальними для таких обчислювальних завдань. Але вже в найближчих кварталах очікується випуск більш доступних систем із спеціалізованими ШІ-процесорами (або в формі дискретних плат, або інтегрованих в центральний процесор, наприклад, у вбудованих процесорах з низькими характеристиками). Паралельно з цим розробники програмного забезпечення мають намір запропонувати на ринку більше ШІ-продуктів, спрямованих на локальне виконання, а не в хмарному середовищі, подібно до Microsoft Copilot.

Динаміка поставок ЦП для ПК по кварталам , %


Джерело: Reuters