Агенція Reuters повідомила, що Канада прийняла рішення заборонити китайський месенджер WeChat та російський антивірусний софт Kaspersky Security (та інші продукти) на державних мобільних пристроях через ризики конфіденційності та безпеки. Водночас в уряд заявили, що державна інформація не була скомпрометована.

Заборона була оголошена після оцінки директора з інформаційних технологій Канади про те, що програмне забезпечення, створене російською компанією «Лабораторія Касперського», та WeChat, який належить Tencent, «представляють неприйнятний рівень ризику для конфіденційності та безпеки».

У відповідь на це в компанії «Лабораторія Касперського» заявили, що був здивовані і розчаровані таким рішенням, і що рішення було ухвалено без попередження і без можливості для фірми розвіяти побоювання уряду.

В уряді Канади повідомили, що наразі не має доказів того, що урядова інформація була скомпрометована. Водночас методи збору даних цим програмним забезпеченням неприйнятні, оскільки вимагають значного доступу до вмісту пристрою, і тому ризики використання «очевидні».

Всі вищезгадані програми мають бути видалені з державних мобільних пристроїв у понеділок, і користувачам буде заборонено завантажувати їх у майбутньому.

Нагадаємо, що у лютому поточного року Канада заборонила на державних пристроях відеоплатформу коротких відео TikTok, що належить китайській компанії Bytedance. В якості причини також назвали проблеми конфіденційності та безпеки.