Компанія Seagate представила жорсткий диск Exos X24, який у максимальній конфігурації з 10 пластинами забезпечує ємність 24 Тбайт. Також ця модель доступна у конфігураціях ємністю 12, 16 і 20 Тбайт. До цього максимальна ємність жорстких дисків близько півтора року утримувалася лише на рівні 22 Тбайт після виходу Ultrastar DC HC570 компанії Western Digital.

Примітно, що у Exos X24 використовується технологія традиційного магнітного запису Conventional Magnetic Recording (CMR). Водночас на спеціальне замовлення Seagate випускатиме для провайдерів хмарних послуг модифікацію цього диска з технологією SMR (Shingled Magnetic Recording) ємністю 28 Тбайт.

Новий вінчестер від Seagate виконаний у форм-факторі 3.5 дюйма з гелієвим заповненням та обертається зі швидкістю 7200 оборотів/хв. Постачається з інтерфейсом SATA 6-гігабіт або SAS 12-гігабіт і забезпечує стійку швидкість передачі даних Sustained Data Rate (SDR) 285 Мбайт/сек, перезаписування до 550 Тбайт даних на рік і середнє напрацювання на відмову (MTBF) 2.5 годин.

В першу чергу диск призначений для зберігання великих об'ємів «холодних» даних у дата-центрах гіперскейлерів та корпорацій.

Постачання Exos X24 почнеться в грудні, а на початку наступного року Seagate планує випустити вінчестери ємністю від 30 Тбайт, в яких використовуватиметься технологія магнітного запису з нагріванням Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR).