Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та Міністр транспорту Латвійської Республіки Каспарс Брішкенс підписали Меморандум про співпробітництво у сфері цифровізації, зокрема щодо відновлення та розвитку телеком-інфраструктури України. Це дасть змогу впроваджувати інноваційні технології у відновленні, пришвидшити запуск 5G та посилити інтеграцію України в ЄС.  

Латвія однією з перших у Європі запустила загальнодоступний 5G. Саме тому обмін досвідом з передовою країною у сфері телекому дасть змогу покращити мережі мобільного зв'язку, модернізувати інфраструктуру широкосмугового доступу до інтернету та пришвидшити запуск 5G в Україні.

Загалом меморандум передбачає 10 напрямів співробітництва. Серед них: 

  • підтримка відновлення інфраструктури широкосмугового доступу до інтернету;
  • підтримка мобільних операторів; 
  • сприяння інтеграції в ЄС у сфері електронних комунікацій та участі України в програмах і проєктах міжнародної технічної допомоги, зокрема в Connecting Europe Facility (CEF); 
  • сприяння покращенню мережі та якості мобільного зв’язку в Україні, зокрема завдяки запуску 5G;
  • покращення доступу до інтернету на залізничних та автомобільних шляхах України на основі досвіду Латвії з Rail Baltica.

«Цифрова інфраструктура та інновації є важливою частиною нашого прагнення підвищити міжнародну конкурентоспроможність — шляхом сприяння впровадженню 5G/6G, подальшого залучення державного сектору до екосистеми інновацій, створення галузевого digital twin та розгортання розумних ІТS, Інтернету речей і майбутніх систем мобільності. Співпраця з Україною та вивчення її досвіду може допомогти нам не лише досягти наших цілей, а й зробити значний внесок у залучення України до європейської цифрової екосистеми», — сказав міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс.

Нагадаємо: за оцінками Світового банку через вторгнення росії в Україну телеком-інфраструктура зазнала збитків на 2 млрд доларів. Зокрема, знищено понад 4 тисячі базових станцій та 60 тисяч кілометрів волоконно-оптичних ліній. Окрім цього, 12,2% домогосподарств втратили доступ до мобільного зв’язку.