Японська компанія Fujitsu в серпні запустила процес ліквідації російського бізнесу. Місцева юрособа ТОВ «Фуджитсу Технолоджі Солюшнз» буде ліквідована у серпні 2024 р. Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на дані сервісу Rusprofile. Fujitsu призупинила прямі поставки своєї продукції та послуг після нападу РФ на Україну, але досі не заявляла про повний вихід з російського ринку.

Зазначається, що російська юрособа Fujitsu була створена ще на початку 2000-х і на 99% належить нідерландській структурі Fujitsu Technology Solutions BV, 1% – у німецькій Fujitsu Technology Solutions GMBH. У рф компанія продавала комплексні рішення в галузі ІКТ, а також ноутбуки, персональні комп'ютери та комплектуючі. У 2022 р. виручка "Фуджитсу Технолоджі Солюшнз" впала на 24% в порівнянні з показником 2021 р і склала 675 млн руб. Компанія отримала збиток у розмірі 119 млн. руб. замість чистого прибутку 63 млн. руб. рік до цього. У 2022 р. в компанії працювали всього 40 співробітників, хоча ще в 2021-му їх було 65.

На думку експертів, популярність продуктів Fujitsu в Японії знижується через високу вартість пристроїв бренду та велику конкуренцію з боку китайських виробників. Зокрема, ноутбуки від Fujitsu значно дорожче, ніж китайські пристрої, оскільки их виробляють в Європі. Також значно знизилася ринкова частка моніторів Fujitsu через високу конкуренцію. Але компанія все ще утримувала велику частку ринку в сегменті комплектуючих для комп'ютерів.

Найбільш негативним ефектом після відходу японської корпорації можуть стати підвищення цін на обладнання бренду та проблеми з гарантією для російських замовників. Втім, вартість будь-якого закордонного обладнання чи сервісів в рф за останній рік зросла досить сильно.