Після 30 вересня російські корпоративні клієнти не мають змоги продовжити чинні підписки Microsoft. Про такий факт свідчить лист служби підтримки Microsoft Online Services одному з клієнтів.

Це пов’язано з тим, що Microsoft тепер не може отримувати грошові перекази за підписки на рахунок місцевого банку. З цієї причини корпорація Microsoft ще на початку серпня повідомила своїм корпоративним клієнтам, що після 30 вересня 2023 року вони більше не зможуть продовжувати існуючі підписки. Водночас за 3 місяці до того, в квітні 2023 року Microsoft зробила масову розсилку, що містила пропозиції щодо продовження ліцензій на програмне забезпечення. Але в тому переліку були лише ті клієнти, які не потрапили під санкції. Скоріш за все, таким чином вендор спробував зберегти присутність на ринку та знизити рівень піратства.

Також відомо, що вже через тиждень після нападу росії на Україну, тобто в березні 2022 року, Microsoft призупинила продаж будь-яких своїх товарів чи сервісів в рф. А на початку червня минулого року вендор анонсував скорочення операційної діяльності у росії.

У вересні 2022 Microsoft обмежила для російських користувачів можливість оновлення комп'ютерів до Windows 11 22H2. Але в грудні 2022 року компанія все ж таки повернула можливість російським користувачам завантажувати дистрибутиви Windows 10 та Windows 11 та оновлювати ОС до Windows 11 22H2 без VPN. Слід зазначити, що використання Windows приватними особами в РФ не підпадає під жодні санкції.

Крім того, в квітні цього року Microsoft відмовилася приймати на гарантійне обслуговування консолі Xbox російських користувачів, навіть ті, що офіційно завезені в країну. Тому ремонт проданих пристроїв виконується силами самих продавців, на цей ремонт надається гарантія.

Протягом 2022 року весь персонал російського офісу, за винятком двох співробітників, було звільнено, а довгострокові договори оренди – розірвано. Тим не менш, компанія поки не оголошувала про свої плани ліквідувати юридичну особу в рф.