Згідно з даними аналітичної компанії Canalys в 3-му кварталі 2023 року світовий обсяг поставок персональних комп'ютерів в канал сягнув 65,6 млн. одиниць. Це на 8% більше, ніж у 2-му кварталі, але менше на 7% ніж було відвантажено за аналогічний період 2022 р. Притому обсяг поставок ноутбуків спав лише на 6% у річному вираженні, до 42,1 млн одиниць, а от зменшення поставок десктопів більш значно і дорівнює 8% рік до року. Кількість поставлених десктопів в штуках склала 13,5 млн одиниць.

Глобальні відвантаження персональних комп’ютерів
(ноутбуків та десктопів, включно з робочими станціями) по кварталах

 

 Стовпці показують поставки, млн. одиниць; лінія демонструє річну динаміку поставок. Джерело: Canalys, жовтень 2023

Експерти вважають, що квартальне зростання поставок постачання ПК обумовлено агресивною маркетинговою стратегією. Зокрема мова йде про розпродаж товару на складах з доволі великими знижками. Внаслідок цього дистриб’юторам вдалося вивільнити склади, щоб завезти нові моделі пристроїв.

Серед топ-5 вендорів у 3-му кварталі тільки НР показала невеликий приріст по кількості відвантажених комп'ютерів рік до року (+6,5%). В інших виробників зростання було негативним: у Lenovo продажі впали на помірні 4,0%, у Asus – на 10, 7%, Dell скоротила збут 14,3%. Найбільше зменшення продажів продемонструвала Apple, у якої цей показник сягнув вражаючих 29,1%.