Нові розробки роблять можливим використання електромобіля як джерела електроенергії для дому. Хоча ця ідея може здатися трохи дивною, але використання електромобіля як джерела енергії для вашого будинку може допомогти під час відключень електроенергії та в інших надзвичайних ситуацій. Ця технологія називається двонаправленою зарядкою, і при використанні в електромобілях вона дозволяє передавати електроенергію від батареї електромобіля назад до домашньої енергосистеми.

Є кілька способів використання двонаправленої зарядки. Найбільш очевидним є використання автомобільного акумулятора для живлення будинку. Ця система заряджання «від транспортного засобу до будинку» (V2H) забезпечить ваш будинок електроенергією приблизно на два повних дні, що робить його чудовим генератором електроенергії для надзвичайних ситуацій, які тривають не більше 48 годин.

Інша можливість полягає в тому, що ви можете використовувати акумулятор електромобіля, щоб заощадити на витратах електроенергії. Для цього ви можете застосовувати двонаправлену зарядку у своєму електромобілі, щоб заряджати свій автомобіль вночі, коли електроенергія найдешевша. А під час пікових, більш дорогих годин, використовувати свій автомобіль як джерело електроенергії для дому, таким чином заощаджуючи трохи грошей кожен раз.

Ще один корисний напрямок для експлуатації двонаправленої зарядки у вашому електромобілі — це використовувати її як джерело живлення під час перебування в кемпінгу чи подорожей. Наприклад, для живлення вентиляторів і портативних приладів, заряджання пристроїв тощо, не турбуючись про встановлення додаткового генератора. Це метод відомий як «vehicle to load» або V2L.

Поки що технології V2H або V2L не дуже розповсюджені. Але деякі електромобілі вже пропонують ці корисні винаходи. Наприклад, Ford F150 Lightning та Nissan Leaf почали інтегрувати двонаправлену зарядку в свої авто, тож її, швидше за все, будуть встановлювати в своїх продуктах й інші виробники.