Кіберполіція викрила організовану групу шахраїв, які створювали фішингові боти у Telegram під виглядом ботів ДТЕК. Зловмисники отримували авторизаційні дані користувачів, а потім використовували їх для несанкціонованого входу до акаунтів та розсилки шахрайської реклами. У червні оперативники кіберполіції провели обшуки в оселях правопорушників та вилучили комп'ютерну техніку та інші докази їхньої злочинної діяльності.

Схема шахрайства полягала в тому, що зловмисники створювали фішингові боти, які виглядали як офіційні чат-боти ДТЕК. Коли користувачі вводили свої авторизаційні дані в такі боти, зловмисники отримували їх і використовували для несанкціонованого входу до акаунтів. Зі скомпрометованих акаунтів зловмисники в автоматичному режимі розсилали рекламу шахрайських каналів, на яких пропонували псевдоінвестиції у різні проєкти.

Наразі обвинувальний акт стосовно членів організованої злочинної групи скеровано до суду.

Дії обвинувачених кваліфіковані, залежно від участі у злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 28 (Кримінальне правопорушення вчинене організованою групою); ч. 4 ст. 190 (Шахрайство); ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут). Загалом обвинуваченим може загрожувати до восьми років позбавлення волі.