Корпорація Майкрософт заявила, що відмовиться від сторонніх драйверів принтерів у Windows. Але цей процес триватиме довго – приблизно до 2027 року. Водночас Microsoft зазначила, що дати можуть бути змінені. Оскільки серед клієнтів компанії – чимало тих, що використовують старі принтери без підтримки драйверів від альянсу Mopria.

Нагадаємо, що місія альянсу Mopria, заснованого в 2013 році Canon, HP, Samsung і Xerox, полягає в створенні універсальних стандартів для друку та сканування. Пізніше до групи також приєдналися Epson, Lexmark, Adobe і Microsoft.

Починаючи з версії Windows 10 21H2, Microsoft включила підтримку Mopria у свою операційну систему з підтримкою пристроїв, підключених через мережу або USB, завдяки драйверу Microsoft IPP Class. У Microsoft заявили: «Це позбавляє виробників пристроїв друку потреби надавати власні інсталятори, драйвери, утиліти тощо».

Перехід Microsoft на новий рівень роботи з драйверами буде поетапним. Наступна віха відбудеться у 2025 році, коли нові драйвери принтера не будуть опубліковані в Windows Update, хоча існуючі драйвери все ще можна буде оновити.