Компанія IDC випустила новий прогноз по світовому ринку смартфонів на 2023 р., в якому змінила цифри збуту в гірший бік. Раніше аналітики очікували падіння у 2023 р. на 3,2%, тепер вони прогнозують зниження поставок на 4,7% щодо попереднього року. В штучному вираженні це означає 1,15 млрд. штук. Це є найнижчим показником світового ринку смартфонів за десятиліття, починаючи з 2021 року.

Такий песимістичний прогноз пов'язаний із очікуванням слабкої світової економіки та продовженням інфляційних процесів, які скорочують попит на смартфони з боку споживачів. Однак вже в 2024 році в IDC очікують відновлення ринку. Аналітики вважають, що поставки вірогідно збільшиться на 4,5% у річному вираженні. Але й потім потім ринок буде поступово зростати протягом кількох років, із середньорічними темпами зростання 1,7%.

Цікаво, що хоча споживачі зараз довше не змінюють свій гаджет, але притому за новий вони готові тепер платити більше, тому середня ціна продажів смартфона в 2023 р. З цієї причини показник вірогідно збільшиться вперше за останні чотири роки.

 

Джерело: IDC, 2023

За прогнозом IDC частка iOS зросте у 2023 р. на 1,1% і досягне рекордного значення — 19,9%. Притому частка поставок смартфонів на базі Android у Китаї Азіатсько-Тихоокеанського регіону та в Латинській Америці знизяться відповідно на 3,6, 4,4 та 6,2%. А в США та Західній Європі постачання смартфонів на Android, згідно з прогнозом, впадуть, на 3,8% та 6,1% відповідно. Аналітики вважають, що стабільний збут гаджетів на iOS обумовлений впровадженням привабливих маркетингових програм, наприклад таких як trade-in, або розстрочка типу BNPL («купуй сьогодні, плати пізніше»). Так, у 2022 р. поставки в сегменті пристроїв за ціною $800+ впали всього на 1,7%, тоді як для решти всіх падіння поставок виражалося двозначними цифрами.