Служба безпеки повідомила про блокування ще 7 корупційних схем ухилення від мобілізації в різних регіонах України. До організації оборудок причетні більше ніж 10 осіб, серед них – посадовці військкоматів та військово-лікарських комісій. За гроші вони «допомагали» потенційним призовникам уникнути військової служби на підставі підроблених документів про «незадовільний» стан здоров’я, або ж нібито перевезення іноземної гумдопомоги.

Вартість таких «послуг» становила до 9 тис. доларів. Сума залежала від різновиду «схеми» і терміновості «замовлення».

Так, у Києві затримано двох ділків, які продавали ухилянтам фіктивні довідки медико-соціальної експертної комісії про присвоєння груп інвалідності.

На Одещині військова контррозвідка СБУ затримала «на гарячому» посадовця місцевого військкомату, який вимагав гроші з призовників. За 5 тис. доларів США він обіцяв молодикам «організувати» підроблені медичні документи щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я. До злочинної діяльності він залучив свою підлеглу, яка мала «домовлятися» з представниками військово-лікарської комісії про фіктивні меддовідки.

У Тернополі затримано ще одного посадовця військкомату. Разом із трьома спільниками він «торгував» фальшивими документами про «списання» з військового обліку.

У Миколаєві військові контррозвідники СБУ затримали ділка, який пропонував місцевому жителю своє сприяння в ухиленні від мобілізації. За 8,5 тис. доларів США він обіцяв «вирішити питання» щодо оформлення ухилянтам фіктивних посвідчень про виключення їх зі «списків» військовозобов’язаних.

На Харківщині викрито двох посадовців медичних установ, які «штампували» фейкові довідки про непридатність до військової служби і продавали їх.

У Рівненській області заблоковано ще один канал нелегальної міграції потенційних призовників. Його організували власники трьох автопідприємств, які оформляли ухилянтів як водіїв міжнародних рейсів.

На Буковині співробітники військової контррозвідники СБУ викрили і зупинили водія вантажного автомобіля, який приховано намагався вивезти за кордон 4-х місцевих жителів призовного віку.

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.