У розмовах із громадянами фігуранти дізнавалися дані їхніх карток і надалі привласнювали гроші з рахунків. За скоєне учасникам угруповання може загрожувати до 12-ти років ув’язнення. Шахрайську діяльність викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам спільно зі слідчими Харківщини в березні цього року. 

Правопорушники телефонували громадянам від імені працівників банків, вимагаючи виконати певні дії для розблокування рахунку. Під приводом «захисту рахунку» вони дізнавалися конфіденційну інформацію щодо банківських карток: номер картки, CVV-код, PIN-код та термін дії. Використовуючи зібрані відомості, вони привласнювали гроші з рахунків потерпілих. 

У березні цього року в оселях фігурантів працівники поліції провели обшуки та вилучили мобільні телефони, 25 банківських карток, понад 100 сім-карт та гроші. 

Слідчі поліції Харківщини під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури завершили досудове розслідування. Обвинувальний акт направлено до суду. Підсудним може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Викриттю зловмисників сприяли співробітники служби безпеки оператора мобільного зв’язку ПрАТ «ВФ Україна».

Кіберполіція рекомендує не повідомляти стороннім дані банківських карток, особливо CVV-код, термін дії картки та коди з SMS від банку або оператора зв’язку. Памʼятайте, що справжній працівник банку ніколи не запитує таку інформацію.