Під час міжнародної виставки та конференції  ISC 23, яка відбулась наприкінці травня в Гамбурзі, AMD розказала про результати впровадження процесорів AMD EPYC і прискорювачів AMD Instinct в індустрії високопродуктивних обчислень. Це інформація також підтверджується останнім рейтингом суперкомп'ютерних  систем Top500.

Frontier втретє поспіль оголошено найшвидшим суперкомп'ютером у світі. Продуктивність Frontier збільшилася до 1,194 екзафлопса, а додаткові 92 петафлопси продуктивності мають ту ж потужність, що і восьма система в списку.

Frontier — один із найекологічніших суперкомп'ютерів у світі: його система тестування та розробки посідає 2-ге місце у рейтингу Green500. Frontier також є першим у тесті HLP-MxP, а LUMI на базі AMD — другим. Тест вимірює продуктивність HPC та ШІ.

Дослідження, в яких наразі задіяно Frontier, включають:

  • Проєкт CANDLE (розподілене середовище вивчення раку, Cancer Distributed Learning Environment), що спрямований на розробку прогностичного моделювання, яке може допомогти ідентифікувати й оптимізувати тестування перспективних методів лікування раку, скоротивши тривалість і вартість клінічних досліджень.

  • Проєкт  WarpX, що покликаний імітувати менші, універсальніші прискорювачі частинок на основі плазми та дозволяє вченим проєктувати прискорювачі частинок для всього — від променевої терапії до виготовлення напівпровідникових чипів. Роботу команди було відзначено  премією Гордона Белла 2022 року, яка присуджується за видатні досягнення у галузі високопродуктивних обчислень.

  • Проєкт ExaSky, який планує збільшити розмір, обсяг і точність моделювання складних космологічних явищ, таких як темна матерія, аби дізнатися більше про динаміку Всесвіту.

Загалом на базі AMD працюють 7 із 10 найефективніших систем у списку Green500. На базі AMD функціонує 121 система у рейтингу Top500 за травень 2023 року, а це зростання на 29% у річному обчисленні.

Із 44 нових систем, доданих до рейтингу цього року, 21 система використовує продукти AMD.