Компанія AMD повідомляє, що серверні процесори EPYC були обрані для нового суперкомп'ютера ВASF, представленого у місті Людвігсгафен, Німеччина. Quriosity є найбільшим високопродуктивним комп'ютером з обчислювальною потужністю у 3 петафлопси для промислових хімічних досліджень.

Новий суперкомп'ютер Quriosity, створений компанією Hewlett Packard Enterprise (HPE), працює на базі процесорів AMD EPYC. Він здатний усього за декілька днів виконувати обчислення, на які раніше б знадобився рік, що скорочує час розробок.

«Моделювання, віртуальні експерименти та симуляції стають усе складнішими і вимагають більше обчислювальної потужності. Завдяки новому суперкомп'ютеру, що приблизно вдвічі швидший, наразі ми можемо надати нашим дослідникам необхідну обчислювальну потужність», — прокоментувала докторка Мелані Маас-Бруннер (Melanie Maas-Brunner), членкиня ради виконавчих директорів і головна технічна директорка BASF.

Також новий суперкомп'ютер застосовуватиме інноваційну концепцію відвода тепла, засновану на охолоджені за допомогою теплої води. Система поглинає тепло безпосередньо там, де воно генерується у суперкомп'ютері, і транспортує його, що значно скорочує необхідну енергію, а отже, експлуатаційні витрати.

Перша інтеграція суперкомп'ютера Quriosity була розгорнута у 2017 році. Його комплексні моделювання допомогли дослідникам виконувати приблизно 20 тисяч завдань за день. Проєкти BASF орієнтовані на захист довкілля і соціальну відповідальність, зокрема зусилля у галузі науково-дослідної діяльності для кращого розуміння складу засобів особистої гігієни та ранніх стадій розробок для захисту сільськогосподарських культур.