Під час повномасштабної війни якісний зв’язок відіграє надважливу роль. Особливо для військових, яким необхідно комунікувати між собою. Попри те, що росія руйнує базові інтернет-мережі, телеком-оператори швидко відновлюють зв’язок навіть під час знеструмлень та обстрілів.

«З початку повномасштабної війни в Україні пошкоджено чверть усіх інтернет-мереж, а це близько 3 тисяч базових станцій. 1800 із них уже відновили роботу, і близько 500 населених пунктів знову зі зв’язком. Загалом, за оцінкою Світового банку, потрібно понад 2,2 млрд доларів, щоб відновити повноцінну інфраструктуру й повернути телеком-галузь до довоєнного стану. Наразі команда Мінцифри працює над проєктами, щоб швидше відновлювати інтернет-мережі в прифронтових містах і повертати зв’язок на деокуповані території», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій  

Міністр підкреслив важливість технологій під час війни, які стали конкурентною перевагою над ворогом. Зокрема, завдяки Старлінкам можна швидко налагодити зв’язок між військовими, медиками й оперативно повернути інтернет у місця, де пошкоджена телеком-інфраструктура. Наразі в Україні працюють більше ніж 42 тисячі терміналів, які ми отримали завдяки підтримці міжнародних партнерів. 

Також Михайло Федоров анонсував спільний проєкт з Nokia щодо відновлення телеком-інфраструктури в прифронтових містах. Ціль проєкту — забезпечити українців більш стійким та незалежним від енергопостачанням інтернетом. Реалізувати пілотний проєкт планують спершу в Херсонській області.