Компанія Microsoft випустила четверте видання звіту Cyber Signals, результати якого виявили збільшення кіберзлочинної активності навколо компрометації ділової електронної пошти (BEC). Звіт також надає опис поширених тактик, які використовують оператори BEC, і надає рекомендації щодо того, як підприємства можуть захиститися від цих атак.

Новий звіт Cyber Signals про кіберзагрози оснований на даних 43 трильйонів щоденних сигналів безпеки від служб Microsoft та інсайтів 8500 експертів із кібербезпеки. Ключові ідеї з дослідження:

  • Кількість кіберзлочинів як послуг, націлених на бізнес-електронну пошту, зросла на 38% протягом періоду з 2019 по 2022 рік
  • За рік (з квітня 2022 року по квітень 2023 року) служба Microsoft Threat Intelligence виявила і провела розслідування 35 мільйонів спроб компрометації ділової електронної пошти, в середньому 156 тисяч спроб щодня. Одним з таких сервісів є BulletProftLink, який створює шкідливі поштові кампанії промислового масштабу, який продає наскрізні послуги, включаючи шаблони, хостинг та автоматизовані послуги для BEC.

Шахрайство з діловою електронною поштою продовжує зростати: Федеральне бюро розслідувань (ФБР) повідомило про понад 21 тисячу скарг з оцінкою збитків на суму понад 2,7 м лрд дол.

Замість того, щоб використовувати неліквідовані уразливості на девайсах, оператори BEC прагнуть використовувати щоденне море трафіку електронної пошти та інших повідомлень, щоб заманити жертв надати фінансову інформацію або до таких дій, як несвідома відправка коштів на рахунки “грошових мулів”, які допомагають злочинцям здійснювати шахрайські грошові перекази. Спроби суб'єктів загроз BEC можуть мати різні форми - телефонні дзвінки, текстові повідомлення, імейли або повідомлення в соціальних мережах.

Компрометація ділової електронної пошти: найпоширеніші типи фішингу:


(Дані за період із січня 2023 року по квітень 2023 року)

Хоча суб'єкти загроз створили спеціалізовані інструменти для спрощення шахрайських дій з електронною бізнес поштою, таких як фішингові набори та списки перевірених адрес електронної пошти для таргетингу на топ-менеджерів, потенційних клієнтів кредиторської заборгованості та інші специфічні ролі, існують методи, які підприємства можуть використовувати для запобігання атакам та зменшення ризиків.

Щоб захиститися від атак компрометації ділової електронної пошти, підприємства повинні використовувати хмарні додатки, які використовують можливості штучного інтелекту для посилення захисту, включно з вдосконаленим захистом від фішингу та виявленням підозрілих пересилок. Для бізнесів критично важливо захищати ідентичності, щоб заборонити бокове зміщення (техніка кібератак), контролюючи доступ до додатків і даних за допомогою підходу “нульової довіри” та автоматичного керування ідентифікацією. Крім того, використання безпечної платіжної платформи може зменшити ризик шахрайської діяльності. Рекомендується перейти від рахунків-фактур, надісланих електронною поштою, до системи, спеціально розробленої для аутентифікації платежів.

«Усі компанії, приватні чи державні, повинні розглядати кібербезпеку як пріоритет номер один для забезпечення стійкості та безперервності бізнесу. Наша рекомендація для всіх організацій, незалежно від їх розміру, полягає в тому, щоб мати захист, оснований на підході нульової довіри. Він забезпечує найбільш повний захист завдяки своєму принципу «ніколи не довіряй, завжди перевіряй», забезпечує ефективне дотримання політики та постійний моніторинг. Хоча ми повинні посилити існуючий захист за допомогою можливостей штучного інтелекту та захисту від фішингу, підприємствам також необхідно навчити співробітників виявляти попереджувальні знаки для запобігання атакам компрометації ділової електронної пошти», – прокоментував Леонід Полупан, Директор Microsoft в Україні.

Безперервне навчання співробітників відіграє життєво важливу роль у забезпеченні їх виявленням шахрайських та шкідливих електронних листів, таких як невідповідність доменів та адрес електронної пошти, а також розумінню потенційних ризиків та витрат, пов'язаних з успішними атаками компрометації ділової електронної пошти.