Згідно з дослідженням TrendForce, загальний обсяг поставок серверів за підсумками поточного року досягне 13,835 млн одиниць, що на 2,85% нижче за торішнє значення. Причиною песимістичного прогнозу є скорочення поставок серверів за підсумками I кв. 2023 року на 15,90%, що обумовлено переглядом провідними глобальними постачальниками хмарних послуг планів щодо розширення своїх ЦОДів. Тому у другому кварталі у TrendForce очікують додаткового скорочення поставок серверів на 9,23% квартал до кварталу.

Хоча у світі спостерігається загальне зростання інтересу до штучного інтелекту та новітніх чат-ботів, проблеми в економіці та висока інфляція зупиняють попит у ІТ-галузі. У результаті TrendForce фіксують скорочення виробництва такими вендорами як Dell і HPE, як і падіння попиту сервери серед найбільших китайських замовників.

І хоча обсяги відвантажень серверів, призначених для штучного інтелекту та машинного навчання, швидше за все зростуть на 10% рік до року, проте на цей сегмент припадає досить невеликий обсяг відвантажень, менше 10% від загальної кількості.


Число відвантажених серверів, тисяч штук. Ламана лінія: динаміка зростання поставок. Джерело: TrendForce, 2023

Однак у другій половині року вендорам все ж таки доведеться збільшити постачання нових серверів, оскільки складські запаси на той час вичерпаються. Таким чином, у 3-му та 4-му кварталах аналітики все ж таки прогнозують невелике зростання, проте навряд чи воно зможе компенсувати спад поставок у перших двох кварталах.