Повідомляється, що Міністерство цифрової трансформації та Palantir підписали меморандум про співпрацю у сферах оборони й відбудови України після російського вторгнення.

Співпраця передбачає використання технологій Palantir, зокрема при оцінці пошкоджень будівель та інфраструктури, а також використання програмного забезпечення для оптимізації відбудови.

Нагадаємо, що Palantir — світовий лідер з розробки програмного забезпечення та постачальник хмарних рішень. Його продуктами користується Міністерство оборони США та великі інвестиційні банки. Компанія розширить партнерство з Україною для досягнення спільних цілей. Так, меморандум передбачає:

  • посилення цифрових можливостей для надання електронних державних послуг, оборони та відбудови України;

  • підтримку та координацію відбудови України на основі цифрових технологій;

  • об’єднання зусиль у сфері цифровізації, цифрових інновацій та інтеграції України в міжнародний ринок;

  • обмін даними і досвідом у впровадженні провідних світових технологій за підтримки Збройних сил України.

«Нам вдалося створити успішну точку входу для Palantir через Міністерство цифрової трансформації та налагодити його співпрацю з багатьма українськими державними установами. Оскільки Palantir є досить універсальним інструментом розвідки, ми спостерігаємо надзвичайно високу зацікавленість у його впровадженні. Розробивши потужний план відновлення, ми разом вивчимо можливість впровадження Palantir як одного з основних інструментів цифрової відбудови для аналізу даних, пов’язаних з інфраструктурою та міським плануванням», — Георгій Дубинський, заступник Міністра цифрової трансформації України.

«Допомагаючи відважним українським військам протистояти путінській агресії, підтримуючи переселення їхніх близьких або сприяючи цивільному відновленню країни, Palantir стоїть пліч-о-пліч з Україною та її народом. Сьогоднішня угода допоможе забезпечити процвітання після перемоги», — Луїс Мослі, старший віцепрезидент з питань Європи, Palantir. 

Гендиректор Palantir Алекс Карп був першим західним генеральним директором, який відвідав Україну і зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським після початку війни. Відтоді Palantir співпрацює з українським урядом. Зокрема, надає програмне забезпечення українським силовим структурам. А також підтримує українських біженців за кордоном.