Компанія Lenovo Group повідомила, що 2022/23 фінансовому році (триває з 1 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року) виручка Групи сягнула 2 млрд дол, а чистий прибуток склав 1,6 млрд дол або 1,9 млрд дол, якщо оцінювати не за Гонконзькими стандартами фінансової звітності (HKFRS).

Рентабельність залишалася стабільною: валова рентабельність і операційна рентабельність досягли найвищих значень за 18 років, а чиста рентабельність, якщо оцінювати не за HKFRS, не змінилася рік до року. Попри те, що на доходи Групи вплинула низька активність на ринку пристроїв, доходи від бізнесу, не пов’язаного з ПК, сягнули максимуму за фінансовий рік у майже 40%, завдяки диверсифікованим механізмам зростання підрозділів Lenovo Solutions і Services Group (SSG) та Infrastructure Solutions Group (ISG), які збільшили виручку до рекордних 6,7 млрд дол та 9,8 млрд дол відповідно, що на 22% і на 37% більше, ніж торік.

Після року індустріальної та глобальної невизначеності у компанії Lenovo бачать позитивні ознаки стабілізації ринку. Група очікує, що у другій половині 2023 року весь ринок ПК і смартпристроїв відновить зростання рік до року, а ринок ІТ-послуг відновить відносно високі темпи зростання — разом це призведе до помірних темпів зростання загального ринку ІТ у 2023 році. У середньостроковій та довгостроковій перспективах цифрова та інтелектуальна трансформації продовжать прискорюватися, що призведе до сильного зростання потенціалу хмарної та обчислювальної інфраструктури.

Протягом минулого року Lenovo збільшила річні інвестиції в дослідження та розробки до $2,2 млрд, що на 6% більше, ніж торік.

Solutions and Services Group (SSG): рекордний дохід

Сегменти “Нових ІТ-послуг” на трильйонному ринку ІТ-послуг продовжують розширюватися, очікується, що до 2025 року сукупний середньорічний темп зростання (Compound annual growth rate, CAGR) у сфері пристроїв як послуг (DaaS) і хмарних рішень буде двозначним. Витрати на рішення та послуги в освіті, “розумну” роздрібну торгівлю, “розумні” міста та виробництво залишатимуться високими.

Результати діяльності за 22/23 фінансовий рік:

●     SSG продовжує залишатися рушієм зростання компанії та важливим джерелом прибутку.

●     Виторг досяг історичного рекорду, збільшившись на 22% за рік до $ 6,7 млрд з високою операційною маржею у 21%.

●     Зростання в усіх сегментах має високий двозначний показник, в той час, як сума виручки від рішень і послуг, не орієнтованих на апаратне забезпечення, тепер становить більш ніж половину доходу SSG.

●        SSG продовжує інвестувати в створення масштабованих і повторюваних горизонтальних і вертикальних рішень за допомогою Lenovo IP.

●        Крім того, SSG розширила портфоліо рішень для цифрових робочих місць і гібридних хмарних рішень ​​TruScale.

●        Масштабовано TruScale для системних додатків і продуктів (SAP) із центром даних клієнтів Private Edition (PE CDC) і розширеним ексклюзивним партнерством для надання технічного керованого обслуговування клієнтам SAP PE CDC у Китаї.

Infrastructure Solutions Group (ISG): гіперзростання

ISG продовжує отримувати вигоди від поточного оновлення інфраструктури інформаційно-комунікаційних технологій (ICT). Очікується, що до 2025 року ринок серверів перевищить $132 млрд, причому обсяги зберігання даних досягнуть $36 млрд, а периферійна інфраструктура – ​​$37 млрд.

Результати діяльності за четвертий квартал 22/23 фінансового року:

●     ISG демонструє історичні річні показники як швидкозростаючий рушій прибутку. Виторг зріс майже до $10 млрд, що на 37% більше, ніж торік, з рекордним операційним прибутком у $98 млрд.

●     Виторг від серверного бізнесу зріс майже на 30% за рік до рекордного рівня, зробивши Lenovo третім за величиною постачальником серверів у світі.

●     Системи зберігання даних досягли рекордно високого виторгу, потроївши результати попереднього фінансового року та перемістившись із восьмого на п’яте місце у світі. Виторг від програмного забезпечення зріс на 25% рік до року, що є ще одним рекордом.

●     ISG продовжує вдосконалювати свої всеохопні можливості, які задовольняють як постачальників хмарних послуг, так і корпоративний сегмент, і малий та середній бізнес.

●     Разом з тим ISG інвестує в такі інфраструктурні інновації на основі штучного інтелекту (AI), як периферійні обчислення та гібридні хмарні технології.

●     Внутрішнє виробництво та цінова конкурентоспроможність були посилені завдяки додаванню власного підприємства в Будапешті, Угорщина.

Intelligent Devices Group (IDG): провідна позиція на ринку та прибутковість

На бізнес вплинуло кілька кварталів низької активності на ринку пристроїв у зв'язку з вичерпанням запасів у каналах збуту. Оскільки ПК є основним інструментом продуктивності в сучасну цифрову еру, Lenovo очікує, що ринок ПК повернеться до зростання у другій половині 2023 календарного року. Тенденція диджиталізації та гібридна модель роботи продовжують стимулювати стійке зростання рішень для смартпросторів.

Результати діяльності в четвертому кварталі 22/23 фінансового року:

●     Виручка IDG знизилася в річному обчисленні до 49,4 млрд дол, але компанія успішно зберегла позицію №1 на ринку персональних комп'ютерів з часткою ринку 23,2% у світі та провідну в галузі рентабельність на рівні 7,3%.

●     Сума виручки від преміальних продуктів зросла майже до 30%.

●     Підрозділ смартфонів був прибутковим протягом трьох років поспіль і досягнув зростання доходу від преміумпродукції на більшості ринків.

●     IDG ретельно контролюватиме витрати й надалі вдосконалюватиме свою операційну ефективність.

●     IDG продовжить інвестувати в технологічні інновації, зосереджуючись на преміальних пропозиціях та суміжних сферах, водночас удосконалюючи рішення для смартпросторів для гібридних моделей роботи.

Продуктивність Lenovo в четвертому кварталі 22/23 фінансового року

Четвертий квартал фінансового року був найскладнішим з огляду на тиск як з боку ринку ПК, так і глобальної економіки. Компанія Lenovo завершила квартал з доходом у розмірі 12,6 млрд дол, що на 24% менше, ніж у попередньому році. Дохід від IDG знизився на 33% в річному обчисленні, тоді як сильний імпульс від рушіїв зростання SSG та ISG допоміг компенсувати низьку активність ринку пристроїв. Виручка SSG за рік зросла на 18% до 1,6 млрд дол, а виручка ISG зросла на 56% до 2,2 млрд дол. Частка доходів від бізнесу, не пов’язаного з ПК, у цьому кварталі досягла історичного максимуму в 43%, що на 12 пунктів більше порівняно з минулим роком.