У понеділок Комісія із захисту даних Ірландії оголосила, що компанія Meta, якій належать продукти та сервіси Facebook, Instagram, WhatsApp и Oculus, оштрафована на 1,3 млрд дол за порушення конфіденційності при обробці користувацьких даних.

Мета раніше була попереджена Євросоюзом щодо передачі даних користувачів Facebook на сервери США. В ЄС тоді заявили, що інформація недостатньо захищена від американських шпигунських організацій.

Тепер компанії наказано припинити передачу цих даних і надано п’ятимісячний пільговий період для виконання. Цікаво, що рішення стосується лише Facebook, про інші платформ Meta, такі як Instagram та WhatsApp, нічого не сказано. Втім Meta заявила, що планує оскаржити це рішення.

Слід зазначити, що з 2020 року американські компанії при роботі в Європі перебувають у дещо підвішеному стані через правила захисту даних. Адже три роки тому ЄС заборонив пакт, який регулював передачу даних через Атлантику.

Це було пов’язано з побоюваннями, що дані не були захищені від служб безпеки, які зберігалися в США, починаючи з 2013 року. Саме тоді Едвард Сноуден оголосив про масштаби шпигунства з боку Агентства національної безпеки, повідомляє Bloomberg.

У жовтні минулого року президент Джо Байден підписав указ, який обмежив доступ американських агенцій до особистої інформації користувачів. Але цей пакт ще потребує схвалення з боку законодавців ЄС.

В компанії Meta повідомили, що розчаровані цим рішенням. «Це рішення є помилковим… воно створює небезпечний прецедент для безлічі інших компаній, які передають дані між ЄС і США», наголосили в Meta.