Вісім ударних рот БПЛА отримали пікапи, ударні коптери та FPV-дрони українського виробництва. Спільно з Генеральним штабом ЗСУ та Держспецзв’язку передали необхідну техніку військовослужбовцям, які вже готові до бою. Безпілотники для Армії дронів придбали в межах платформи UNITED24 та за кошти державного бюджету.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив: «зараз відбувається найтехнологічніша війна у світі, яка потребує ефективних дій. Створення ударних рот БПЛА — це безпрецедентний і своєчасний крок».

Безпілотники виконують розвідувальні та ударні місії, коригують артилерію, дозволяють бути максимально ефективними під час міських боїв та головне — зберігають життя українських воїнів. А пікапи забезпечують високу мобільність новостворених підрозділів. 

Ударні роти БПЛА сформовані в межах проєкту Армія дронів. Це війська в складі ЗСУ, які керують безпілотною авіацією з новими правилами застосування БПЛА, підходом до навчання та менеджменту. Вони посилюють вогневі та розвідувальні можливості піхоти й допомагають ще ефективніше долати ворога в гарячих точках. 

У березні в складі ЗСУ вже створено перші три окремі роти ударних БПЛА. У межах проєкту Армія дронів підрозділи укомплектували безпілотниками, пікапами та старлінками. Менш ніж за два місяці кожна з рот встигла показати хороші результати на передовій, знищити десятки одиниць ворожої техніки й сотні окупантів на найгарячіших напрямках.

«Ми вже придбали понад 3 тисячі комплексів БПЛА. Всього плануємо цього року 200 тисяч дронів», — наголосив Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Усі безпілотники, які отримують ударні роти БПЛА, українського виробництва. З одного боку, це дає поштовх розвитку українського виробництва дронів, а з іншого — наші захисники та захисниці мають швидкий доступ до експлуатації. Це важливий критерій, щоб усі військові оперативно отримували потрібну кількість безпілотників та могли безперервно їх використовувати на полі бою. 

«Спершу ми захищали Київщину та Чернігівщину, потім виконували бойові завдання на Херсонщині й Миколаївщині. Згодом були 3,5 місяці оборони фортеці Бахмут. Зараз працюємо на Донецькому напрямку. Наша основна місія базується на трьох китах: виявлення — дорозвідка — знищення. Наше завдання — щоб ворог повернувся додому, бажано в різних мішках, і більше сюди ніколи не повертався», — розповів командир взводу ударних безпілотних авіаційних комплексів роти ударних БПЛА «Птахи Мадяра» 59 ОМПБр Свят.

Підготовка військовослужбовців ударних рот БПЛА здійснюється з урахуванням потреб усіх видів військ Збройних сил України — Сухопутних, Повітряних, Військово-морських сил, Сил спеціальних операцій та Десантно-штурмових військ. 

Міністерство цифрової трансформації України спільно з Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних сил України, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України, UNITED24 та нашими партнерами продовжують забезпечувати воїнів необхідною технікою та комплектувати нові ударні роти БаЛА, що наближають нашу перемогу.