Шестеро громадян, мешканці Кам’янського та Верхівцевого, у месенджері шукали відкриті групові чати та створювали фейкові сторінки учасників. Далі з акаунтів-клонів писали іншим учасникам чатів із проханням позичити гроші або долучитися нібито до благодійних зборів для військових.  У такий спосіб зловмисники ошукали близько 70 осіб. Загальна сума збитків становить понад 300 тисяч гривень.

Кримінальне правопорушення викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам Дніпропетровщини спільно з працівниками слідчого управління поліції Дніпропетровської області. 

За місцями проживання фігурантів і в їхніх автомобілях провели обшуки за участю спецпризначенців поліції Дніпропетровщини. У результаті вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності.

Організатору та співорганізатору протиправної діяльності оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Після проведення оглядів і експертиз вилученої техніки буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр іншим учасникам групи.

Аби не постраждати від аналогічних схем, кіберполіція рекомендує громадянам налаштувати у месенджерах параметри приватності.