Міністерство цифрової трансформації, Міністерство оборони, Генеральний штаб Збройних сил України, Рада національної безпеки і оборони, Міністерство економіки та Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості презентували defense tech cluster BRAVE1. Це єдина платформа для співпраці defense tech компаній, держави та військових, а також інвесторів, волонтерських фондів, медіа і всіх, хто допомагає наближати перемогу через технології.

Повномасштабна війна відкрила світові Україну як інноваційну країну. Сотні українських компаній у галузі defense tech розробляють технологічні рішення, завдяки яким посилюють оборонну здатність країни, зберігають життя військових та цивільних. 

БпЛА, системи ситуаційної обізнаності, використання штучного інтелекту, супутникових даних — це інноваційні розробки, які дають змогу здобувати перевагу на полі бою.

Для прискорення впровадження таких розробок створюється BRAVE1. Скоординована робота та взаємодія учасників кластера дасть змогу швидше знаходити й розвивати технологічні рішення для сфери безпеки та оборони.

«Україна має стати країною, яка швидко розвивається, навчається та активно використовує технології. Особливо у військовій сфері. Створення BRAVE1 — один із важливих кроків у цьому напрямі. Наша ціль — побудувати систему зі швидким запуском defense tech проєктів. Ухвалювати сміливі рішення, створювати найкращі умови для розвитку компаній, які розробляють військові технології. Адже саме технології та сміливість можуть зробити багато для нашої перемоги», — зазначив Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Будь-яка людина, стартап або компанія зможуть представити свою ідею або продукт BRAVE1 та здобути грант від держави. Таким чином, бізнес отримає можливості для розвитку, а наші військові — технології перемоги. 

Компанії defense tech індустрії отримають організаційний та експертний супровід розробок, а також доступ до акселераторів та інкубаторів. Ідеться про системну роботу над удосконаленням розробок, підвищення знань щодо масштабування бізнесу, набуття цінності для інвесторів, менторство.

Загалом робота кластера сфокусована на п’яти основних напрямах:

  1. Invest: Надавати гранти розробникам, які забезпечують потреби Сил безпеки та оборони.

  2. Invent: Допомагати Силам безпеки й оборони знаходити ефективні технологічні рішення серед українських розробників.

  3. Platform: Створити платформу, яка об’єднує всіх стейкхолдерів галузі.

  4. Showcase: Взаємодія із Силами оборони, демонстрація розробок та отримання зворотного зв’язку щодо їх використання.

  5. Boost: Надати всебічну підтримку проєктам, які забезпечують потреби Сил безпеки та оборони.

Вважається, що досвід взаємодії державних і приватних стейкхолдерів у межах BRAVE1 та підтримка галузі не лише допоможе армії, а й стане потужним продуктом для експорту. Адже  українські defense tech рішення доводять свою ефективність у найзапекліших боях. 

Подати власний проєкт та отримати доступ до військової експертизи, грантів й інших можливостей, які надає кластер, можна за посиланням:  https://brave1.gov.ua/