Міжнародний кліматичний аналітичний центр оприлюднив світ, згідно з яким обсяги сонячної та вітрової енергії зросли до рекордних 12 % у 2022 році. Втім, вугілля все ще залишається провідним джерелом для світової енергетики.

Країни намагаються досягти цільових показників викидів, щоб приборкати зміну клімату та забезпечити альтернативні джерела енергії після вторгнення рф, експортера газу, в Україну в лютому 2022 року.

«Рекордне зростання вітрової та сонячної енергетики призвело до найнижчого рівня викидів світової електроенергії у 2022 році», — йдеться в щорічному звіті Global Electricity Review.

Частка енергії від вітрових турбін і сонячних панелей зросла до 12% з 10% у 2021 році та 5% у 2015 році.

За оцінками групи, на відновлювані джерела, включно з ядерною енергетикою, припадає 39% світової електроенергії. Решта припадає на викопне паливо, яке генерує викиди вуглецю, що нагріває планету: нафта, газ і вугілля, до речі останнє є найбільшим джерелом із 36%.

Оскільки попит на електроенергію продовжує зростати, виробництво вугілля збільшилося на 1,1% відсотка. Але це менший показник, ніж очікували в аналітики.

Вчені та Міжнародне енергетичне агентство стверджують, що використання цього викопного палива необхідно різко скоротити, щоб досягти критичної мети обмеження глобального потепління до 1,5 градусів за Цельсієм.

Країни на кліматичному саміті ООН COP26 у 2021 році погодилися «поступово відмовитися від» вугілля, найбільш забруднюючого викопного палива, але прогрес був обмеженим, і планується будівництво нових вугільних електростанцій, зокрема в Індії та Китаї.