Компанія TrendForce опублікувала дослідження з приводу динаміки цін на різні типи пристроїв, реалізованих на базі пам'яті NAND – флеш-накопичувачів, SSD, карт пам'яті і т.д.

За підсумками першого кварталу цього року зафіксовано значне зниження середніх оптових цін на усі продукти з цієї категорії. Менш ніж на 10% квартал до кварталу подешевшали лише нерозрізані пластини з літографованими на них чіпами NAND. І це відбулося притому що чіпмейкери помітно знизили обсяги випуску, до того ж затоварювання складів практично подолано.

У той же час виробники SSD та інших пристроїв на базі готових чіпів флеш-пам'яті в основному наповнюють власні (або партнерські) склади, оскільки через загальне зниження попиту на ІТ-продукцію в 2022 році майже за всіма напрямами затребуваність різноманітних накопичувачів перебуває в низькому рівні.

У II-му кварталі TrendForce очікує подальшого зниження середньої оптової ціни на готові продукти, які використовують флеш-пам'ять. Щоправда, вже в менших масштабах, ніж кварталом раніше. А нерозрізані пластини взагалі не повинні, за оцінкою експертів, цього кварталу подешевшати.

Зміна середніх оптових цін на продукти, що включають мікросхеми NAND

 

1 кв. 2023

2 кв. 2023 (прогноз)

eMMC UFS

зниження 10~15%


консьюмерский сегмент: зниження на 5~10%
мобильний сегмент: зниження на 8~13%

Корпоративні SSD

зниження 13~18%

зниження на 8~13%

Клієнтскі SSD

зниження 13~18%

зниження на 5~10%

3D NAND Wafers

зниження 3~8%

без змін

Всього NAND Flash

зниження 10~15%

зниження на 5~10%

Примітка: eMMC UFS – пристрої, призначені для встановлення в смартфони та інші гаджети; SSD – твердотільні накопичувачі корпоративного (Enterprise) та споживчого (Client) класу; 3D NAND Wafers – нерозрізані пластини з літографованими на них чіпами.

Джерело: TrendForce, березень 2023