Експерти з аналітичної компанії TrendForce оприлюднили нове дослідження, згідно з яким простежується доволі цікавий тренд. Прогноз дослідників показує, що виробництво смартфонів в світі в кількісному обчисленні зросте за підсумками 2023 року на 0,9% у порівнянні з минулим роком. Водночас відвантаження фотокамер для смартфонів збільшиться приблизно на 3,6%. Таким чином, динаміка зростання випуску цифрових камер для мобільних пристроїв значно перевищує кількісні показники виробництва самих смартфонів. За оцінкою TrendForce в 2023 році випуск таких камер досягне 4,62 млрд шт.

Пояснення цьому тренду доволі просте: споживачі з кожним роком все більше віддають перевагу гаджетам з трьома основними (тильними) камерами, а не з двома чи однією. Отже частка смартфонів з трьома камерами збільшується, а значить зростають і обсяги виробництва камер.

Як показує діаграма, частка моделей з однією камерою зменшилася з 23% до 7% за останні 4 роки, в той час як кількість смартфонів з трьома камерами збільшилася майже до 50%. Також з 2019 року значно зросла частка смартфонів з 4 камерами, правда після 2021 року цей показник зупинився на стабільному рівні і більше не змінюється.

Структура продажів смартфонів по кількості основних камер, %

 

 Чорний колір: моделі з однією основною камерою або без; темно-зелений: 2 камери; світло-зелений: 3 камери; сірий: 4 і більше. Джерело: TrendForce, 2023

Найчастіше комбінація з 3 камер містить одну ширококутну камеру з високою роздільною здатністю, телефото та суперширококутну (зазвичай 8 Мпікс). В 4-камерному дизайні додається ще й спеціалізований об'єктив для макрозйомки.

Якісна камера в смартфоні стає все більш важливим показником, що впливає на купівлю пристрою споживачем. Саме тому виробники мобільних гаджетів приділяють так багато уваги фотоможливостям своїх виробів, вкладаючи чималі кошти в якісну оптику та інтелектуальну постобробку зображень.