Згідно з оцінкою TrendForce, стрімкий зліт інтересу до новітніх розробок у галузі штучного інтелекту (ШІ) безпосередньо стимулює збільшення поставок відповідних серверів, що оснащуються спеціалізованими графічними та тензорними процесорами.

Крім того, хмарними послугами для організації ШІ-сервісів воліють користуватися розробники Інтернету речей і навіть безпілотних автомобілів, оскільки обчислювальні потужності процесорних вузлів цих пристроїв недостатні для вирішення комплексних завдань, що постають перед ними.

За підрахунками TrendForce, у 2022 році частка ШІ-серверів, що оснащуються звичайними графічними адаптерами, тобто такими, що є не спеціалізованими для вирішення завдань ШІ, але цілком для них підходящими, досягла майже 1% від загальносвітових відвантажень серверів. Це доволі велика цифра, що потенційно указує на новий ринок. Особливо якщо врахувати, що раніше такі адаптери практично повністю йшли на комплектування ігрових ПК і графічних робочих станцій.

Вже за підсумками поточного року аналітики очікують на приріст постачання ШІ-серверів (у тому числі зі спеціалізованими тензорними процесорами) на 8%, а до 2026 р. цей підсегмент світового серверного ринку повинен буде приростати з CAGR на рівні 10,8%.

Прогноз по глобальним відвантаженням серверів, орієнтованих ШІ-обчислення, тис. шт .


 Джерело: TrendForce, березень 2023