Нові автономні машини акуратно вирізають бур'яни, притому залишають посіви недоторканими. Як повідомляє видання interestingengineering.com, такі розробки дозволять значно підвищити ефективність сільськогосподарської галузі. 

Як відомо, у сільському господарстві бур’яни можуть задушити посіви та знищити врожай. На жаль, розпилення гербіцидів для боротьби з настирливими рослинами забруднює навколишнє середовище та завдає шкоди здоров’ю людей. А щоб вручну впоратися з усіма бур’янами – просто не вистачає працівників.

Массачусетський технологічній інститут в своєму звіті повідомив, що новий стартап під назвою FarmWise знайшов потужне та ефективне рішення: автономні роботи-прополювачі, які використовують штучний інтелект, щоб вирізати бур’яни, залишаючи посіви недоторканими.

«У нас зростає населення, і ми не можемо розширити земельні чи водні ресурси, які маємо, тому нам потрібно різко підвищити ефективність сільськогосподарської галузі. Я думаю, що штучний інтелект і дані будуть головними гравцями в цій подорожі», — зауважив співзасновник компанії Себастьєн Бойєр.

Наразі компанія може похвалитися двома суперроботами для вирізання бур’янів: Titan і Vulcan. Обидва оснащені штучним інтелектом, який керує сотнями крихітних лез, щоб вирізати бур’яни навколо кожної культури, не завдаючи шкоди здоровим рослинам. Обидва також забезпечують нагляд людини, коли роботи видаляють надокучливі бур’яни.

Більше, ніж просто механізм для боротьби з бур’янами

Зараз FarmWise має понад 15 тисяч напрацьованих годин зі своїми розробками та планує використовувати зібрані дані не лише для прополки.

«Вся справа в точності, — сказав Боєр. — Ми хочемо краще зрозуміти, що потрібно рослинам, і прийматимемо більш розумні рішення для кожного випадка. Це приведе нас до моменту, коли ми зможемо використовувати таку саму кількість землі, набагато менше води, майже ніяких хімікатів, набагато менше добрив, і все одно виробляти більше їжі, ніж ми виробляємо сьогодні. Це місія, яка справді запалює».

Боєр додав, що місія його компанії полягає в тому, щоб перетворити штучний інтелект на такий же надійний і надійний інструмент, як GPS зараз у сільськогосподарській галузі.

«Двадцять п’ять років тому GPS була дуже складною технологією. Вам потрібно було підключитися до супутників і виконати деякі складні обчислення, щоб визначити своє місце розташування. Але кілька компаній вивели GPS на новий рівень надійності та простоти. Сьогодні кожен фермер у світі використовує GPS. Ми вважаємо, що штучний інтелект може мати ще більший вплив на сільськогосподарську галузь, ніж GPS, і ми хочемо бути компанією, яка зробить його доступним і простим у використанні для кожного фермера у світі», – підсумував Боєр у звіті.