Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оприлюднив результати дослідження, яке показує, що майже через рік після російського вторгнення більшості опитаних українських малих і середніх підприємств (МСП) вдалося стабілізувати свою діяльність, що свідчить про їхню стійкість в умовах нищівного впливу війни на економіку.

Згідно з результатами дослідження 57% із 166 опитаних МСП продовжують працювати так само, як і до війни, ще 6% призупинили свою діяльність, тоді як 37% працюють, але скоротили обсяги діяльності.

Дослідження містить аналіз бізнес-середовища та проводилось у два етапи: якісне опитування (16 експертних інтерв'ю) та кількісне репрезентативне опитування (150 телефонних інтерв'ю) МСП у секторі виробництва та послуг, охоплюючи всі регіони України, окрім тимчасово окупованих. Результати отримані станом на кінець грудня 2022 року з визначенням негативних і позитивних тенденцій, ключових проблем і потреб компаній.

Порівняти отримані результати з результатами дослідження, яке проводилося до війни, не видається можливим через зміни в методології. Нове дослідження охоплює виключно два вищезазначені сектори, в яких ЄБРР працює найбільш активно з початку війни.

Донорське фінансування на це дослідження було надане Сполученими Штатами Америки через Фонд сприяння малому бізнесу ЄБРР та Швецією через програму ЄБРР «Жінки у бізнесі».

Респонденти відзначили суттєвий негативний вплив на їхній бізнес. Зокрема, їхній дохід зменшився у середньому на 43%, кількість робочих місць – на 22%. Тим не менш, більшість опитаних МСП продовжують працювати і розробляють короткострокові прогнози і стратегії, навіть якщо їхній горизонт планування в умовах війни скоротився з декількох років до лише одного місяця. Стратегії спрямовуються на пошук нових ринків (у тому числі за межами країни), переформатування та диверсифікацію бізнес-діяльності, розробку унікальних продуктів і послуг, а також залучення грантів.

Серед негативних трендів, спричинених російською агресією, МСП називають скорочення обсягів діяльності, доходу та кількості замовлень через міграцію та падіння купівельної спроможності населення. Іншими негативними факторами, про які згадували респонденти, є значне скорочення витрат, дефіцит робочої сили у зв'язку з мобілізацією та міграцією, пошкодження енергетичної інфраструктури та втрата частини обладнання.

Разом з цим, для деяких МСП спричинена війною криза у бізнес-секторі відкрила можливості для зростання. Підприємства, які адаптують свої бізнес-моделі, шукають нові ринки і пропонують креативні та унікальні рішення, почувають себе більш упевнено, ніж інші.

За результатами дослідження, перша п'ятірка проблем, з якими стикнулися МСП, включає у себе: зниження попиту/ втрата традиційних ринків збуту (77%), збільшення витрат (70%), зниження продуктивності праці (68%), неможливість прогнозування та побудови довгострокових стратегій через невизначеність (68%), відсутність можливості підвищення оплати персоналу (55%). Для промислових підприємств у основну п'ятірку проблем входить: порушення ланцюжків постачання (67%), тоді як загалом серед МСП цей показник складає 52%.

До першої п'ятірки потреб, про які згадували респонденти, входять: допомога у реконструкції бізнесу (35%), отримання грантів на різні бізнес-потреби (32%), отримання порад від компаній, які вже стикалися з такими самими проблемами на тих самих ринках та успішно їх подолали (25%), досвід міжнародних компаній (22%), допомога в налаштуванні зв'язків з іноземними партнерами (21%). Також, затребуваним є отримання грантів на навчальні поїздки та участь у міжнародних виставках (19%).

Розв'язана Росією війна в Україні найбільше вплинула на МСП, які знаходилися поблизу зони бойових дій на сході, півночі та півдні країни. Підприємства були змушені релокуватися у більш безпечні західні регіони України для того, щоб зберегти працівників та обладнання і перезапустити свою діяльність.

Основними проблемами, про які повідомили релоковані МСП, є: часткова втрата виробничих потужностей (обладнання/працівники); складнощі з пошуком нових приміщень та оплатою їхньої оренди, а також незадовільний стан цих приміщень; монтаж обладнання, перевірки контролюючих органів та дезорієнтація менеджменту на новому місці.

Якщо війна триватиме ще шість місяців, 79% МСП вважають, що зможуть продовжувати свою діяльність у поточному форматі. Утім, якщо війна триватиме ще рік або більше, лише 62% респондентів вважають, що зможуть працювати далі у такому ж форматі.

ЄБРР підтримує МСП в Україні з 1997 року. З початку війни Банк надавав наступну допомогу компаніям у цьому секторі: грантове фінансування на участь спільних стендів на міжнародних виставках, допомога в релокації у більш безпечні регіони України (розрахована на понад 80 підприємств), підтримка компаній, які релокувалися за межі України, оперативні поради з кризового менеджменту через платформу МЕРЕЖА та щоквартальний вісник з інформацією про регуляторні зміни під час війни, а також консультаційна підтримка з залученням місцевих і міжнародних консультантів.

ЄБРР вже інвестував майже €18 млрд в Україні. З початку російського вторгнення у лютому 2022 року Банк у партнерстві з донорами виділив €1,7 млрд на проєкти по всій країні. ЄБРР також пообіцяв за 2022-2023 роки виділити для України €3 млрд фінансування у партнерстві з міжнародними донорами.