Аналітики компанії IDC стверджують, що європейський ринок штучного інтелекту (artificial intelligence, AI), який включає програмне забезпечення, апаратні засоби та сервіси, у період 2022-2026 рр. зростатиме з середньорічними темпами 25,5%. Таким чином, до 2026 року його обсяг може перевищити 190 млрд дол. Цей прогноз справді дуже оптимістичній, враховуючи процеси інфляції, зменшення бюджетів на розвиток та скорочення штатів у великих технологічних компаніях.

Водночас в IDC очікують, що цей показник темпів зростання переважно буде забезпечений розвитком сегменту програмних засобів AI із середньорічним темпом зростання 32,4%. Сегмент AI-сервісів продемонструє нижчі показники (+27,2%), а сегмент апаратних засобів для штучного інтелекту покаже доволі скромні показники зростання (+15,2%). Слід зазначити, що темпи зростання ІТ-ринку, не пов'язаного з AI, будуть значно нижчими, всього 16,7%.

Інвестиції в інфраструктури AI будуть вищими, ніж в апаратні засоби загального призначення, оскільки вони дорожчі. Але продаж серверів і систем зберігання для систем штучного інтелекту в ЄС також стабільно зростатиме, хоч і більш повільно.

Експерти IDC вважають, що швидке зростання комерційного застосування систем AI обумовлене бажанням держструктур та комерційних компаній підвищити ефективність своєї діяльності та знизити розходи. Тому знаходять попит такі інноваційні моделі AI як моделі глибинного навчання, різні моделі цифрових двійників та інші.