Сервіс штучного інтелекту ChatGPT тепер доступний в Україні. Про це 18 лютого повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Нагадаємо, що ChatGPT – чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений компанією OpenAI і здатний працювати в діалоговому режимі, що підтримує запити природними мовами. Сервіс був запущений 30 листопада 2022 року і привернув увагу своїми широкими можливостями: написання коду, створення текстів, можливості перекладу, отримання точних відповідей та використання контексту діалогу для відповідей, хоча його фактична точність і критикувалася.

На початку лютого 2023 року Reuters із посиланням на швейцарський холдинг UBS повідомило, що за 2 місяці аудиторія активних користувачів ChatGPT досягла 100 млн осіб. Але доступ до сервісу був заборонений у таких країнах як Китай, Афганістан, Венесуела, Іран, рф, білорусь. До 18 лютого доступ був обмежений і в Україні, у розробника це пояснили тим фактом, що в країні йде війна і частина території окупована росією.

Команда Мінцифри довго працювала над розблокуванням — офіційні листи, дзвінки та зустріч з керівництвом. Нарешті Україну вилучили зі списку країн, у яких заблоковано ChatGPT. Водночас програма не працюватиме на тимчасово окупованих росією територіях, щоб вороги не використовували її для антиукраїнської пропаганди. Адже ChatGPT добре володіє українською, на відміну від росіян.

Щоб користуватися сервісом, необхідно попередньо зареєструватися. ChatGPT підтримує спілкування багатьма мовами, в тому числі він добре спілкується українською.