Компанія SAP передала свої провідні хмарні рішення для закупівель Enkidu Global, неурядовій організації, яка об’єдналася з Державним підприємством «Медичні закупівлі України» (ДП «МЗУ»), щоб забезпечити швидку та ефективну закупівлю медичних товарів для мільйонів українців, які цього потребують. Enkidu використовував рішення SAP, у тому числі SAP Business Network, для створення централізованої платформи, що дозволяє МЗУ швидко знаходити постачальників для доставки терміново необхідних товарів першої необхідності.

SAP також надає відкритий доступ до SAP Ariba Discovery, який поєднує бізнес-покупців з кваліфікованими постачальниками з усього світу. На сьогоднішній день близько 11 тис. постачальників у SAP Business Network відгукнулися допомогти, натиснувши кнопку «Підтримай Україну» і майже 75% постів із проханням про допомогу отримали відповідь.

Війна зруйнувала ланцюжки постачання медичних препаратів і медичного обладнання в Україні. Некомерційна організація волонтерів з України — Enkidu — об’єднала державне підприємство Медичні закупівлі України та SAP, щоб допомогти українцям під час цієї кризи.  

Спільними зусиллями всього лише за вісім тижнів Медзакупівлі України впровадили хмарне рішення, що використовує бізнес-мережу SAP Business Network, для швидкого знаходження та залучення постачальників, які можуть доставити критично необхідні товари. 

Медзакупівлі України також потребували каталожного рішення для пошуку та порівняння конкретних медичних товарів. Менш ніж за три тижні спеціалісти SAP змогли впровадити та встановити рішення для каталогів. Команда Enkidu контактувала з постачальниками, залучала їх до співпраці на платформі та домовлялась про спеціальні ціни для України.  

Першою закупівлею були 400 ВАК-апаратів для вакуумної терапії ран та 10 000 одноразових терапевтичних наборів для допомоги важкопораненим. Завдяки рішенням SAP вдалося знайти постачальника лише за декілька днів і за ціною утричі нижчою, ніж ринкова в Україні. Це стало можливим завдяки налаштуванню каталогів і можливостям керованих закупівель у рішенні   SAP Ariba. Закупівля була здійснена за кошти фонду при посольстві України у Великій Британії, з яким тісно співпрацював Enkidu.

Рішення SAP  забезпечують необхідну прозорість та ефективність процесів закупівель. Медзакупівлі України  публікують свої тендери по централізованим програмам МОЗ України та здійснюють закупівлі за медичним напрямком ініціативи Президента України United24, і завдяки SAP Business Network мають доступ до мільйонів потенційних постачальників у 190 країнах світу.

«Рішення SAP допомагають нам вийти на величезний міжнародний ринок. Також дозволяють співпрацювати з виробниками новітніх та якісних медичних товарів, витрачаючи мінімум часу на проведення закупівель, автоматизовуючи процес та накопичуючи всю інформацію щодо процедур в одній системі», — зазначив Ігор Лисенко, керівник відділу розвитку інформаційно-аналітичних інструментів Медичних закупівель України.

Переваги платформи:

  • закупівлі відбуваються у 2–3 рази швидше, у порівнянні зі звичайними;

  • висока конкурентність через велику кількість зареєстрованих постачальників, які також можуть брати участь у тендерах Медзакупівель України;

  • створює прозорість, яку потребують міжнародні донори;

  • заощадження коштів українців за рахунок закупівель напряму у виробників, що важливо для України в контексті ефективного використання ресурсів на фоні війни з росією.

Для проведення централізованих тендерів та здійснення необхідних закупівель були впроваджені наступні рішення SAP Ariba: SAP Ariba Supplier Lifecycle and Performance для управління процесами реєстрації та кваліфікації постачальників; SAP Ariba Sourcing для підготовки та проведення електронних тендерів.

Для оцінки можливості використання рішень SAP Ariba для автоматизації процесів закупівель на умовах співпраці було залучено компанію Deloitte в Україні.