У дослідженні хмарних систем управління базами даних (Magic Quadrant for Cloud Database Management Systems) експерти Gartner проаналізували ринок хмарних СУБД, на який припадає більше половини всього ринку баз даних. До звіту потрапили 20 постачальників реляційних та нереляційних СУБД, сховищ документів та сховищ даних.

На думку дослідників, на ринку спостерігається загальний підйом можливостей. Якщо останні два-три роки акцент робився на переході в хмару, часто з базовими можливостями, то останній рік спостерігається помітне зростання більшості пропозицій». 

Наприклад, певні можливості аналітичних баз даних, такі як вбудоване машинне навчання, розробка low-code або мультимодальність, у попередні роки заслужили б ярлик «просунутої» бази даних, але зараз вони є стандартними частинами багатьох пропозицій.

Оскільки функціонал удосконалюється дуже швидко, Gartner застерігає клієнтів від вибору СУБД, що базується лише на одній функції. Більшість функцій швидко копіюються конкурентами.

AWS зайняла лідерську позицію завдяки широкому спектру пропозицій баз даних та величезній інстальованій базі. Microsoft Azure та Google Cloud також потрапила до лідерського сегменту, поряд СУБД Oracle.

 

Магічний квадрант Gartner для хмарних СУБД, грудень 2022

Крім того, в квадрант лідерів увійшли компанії IBM і SAP, які мають значні інсталяції реляційних СУБД у преміальних клієнтів, яких вони намагаються перевести в хмару. Конкуренти в сегменті аналітичних баз даних Databricks і Snowflake теж опинилися в квадранті лідерів, поряд з Alibaba Cloud, королем NoSQL-СУБД MongoDB, виробником аналітичних баз даних Teradata, що відроджується, і реформованим дистриб'ютором Hadoop компанією Cloudera.

Відомий виробник OEM-СУБД InterSystems зайняв місце у квадранті провидців разом із NoSQL-постачальником MarkLogic, якого набуває компанія Progress. Мультимодальна база даних з відкритим кодом Redis є єдиним представником квадранта претендентів. 

У квадранті нішевих гравців представлені дві графові бази даних Neo4j та TigerGraph, а також реляційний гравець Cockroach Labs та Couchbase, яка постачає нереляційне сховище документів. Tencent Cloud також входить до квадранту нішевих гравців. Всі вони, крім Tencent Cloud, стали новими учасниками цього рейтингу. Разом з тим, на підставі підрахунку індексу ринкового імпульсу Gartner виключила чотирьох гравців, які були присутні у минулорічному звіті: Exasol, Huawei, MariaDB та SingleStore.