Незвичайна історія трапилася в Запоріжжі. Там 35-річний чоловік, вже перебуваючи під вартою, в слідчому ізоляторі, ошукав громадян на майже 100 тисяч гривень. Зловмисник на платформах оголошень пропонував постачання генераторів з-за кордону. Умовою була повна або часткова передплата, яку він отримував на підконтрольні банківські рахунки. Щойно покупці переказували гроші – фігурант припиняв з ними контакт і не виконував взятих на себе зобов'язань.

У такий спосіб він привласнив близько 100 тисяч гривень. Протиправною діяльністю чоловік займався, перебуваючи під вартою за вчинення майнових злочинів.

В установі виконання покарань правоохоронці провели обшук та вилучили мобільний телефон.

Злочинця викрили співробітники кіберполіції Запоріжжя спільно зі слідчими відділу поліції №2 Запорізького районного управління поліції, оперативниками Держустанови «Запорізький слідчий ізолятор» та працівниками Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту. Правоохоронці оголосили йому підозру.

Аналогічну схему шахрайства викрили працівники кіберполіції Рівненщини. Там група зловмисників, перебуваючи у СІЗО, ошукала громадян на продажі неіснуючих табачних виробів.

Кіберполіція рекомендує громадянам обирати лише перевірені ресурси для онлайн-шопінгу та надати перевагу післяплаті покупок, аби не стати жертвами подібних схем. Також закликаємо не повідомляти стороннім дані банківських карт, особливо термін дії та CVV-код.