Дослідження Технологічного інституту Джорджії показало, що частки, що випускаються споживчими 3D-принтерами, можуть негативно впливати на якість повітря в приміщенні та потенційно завдавати шкоди здоров'ю органів дихання.

Вчені зібрали частинки, що випускаються 3D-принтерами, та провели кілька тестів, щоб оцінити їх вплив на клітини дихальних шляхів. Всі тести показали, що існує токсична реакція на частинки різних типів ниток, які використовуються у цих 3D-принтерах.

Відомо, що 3D-принтери в роботі плавлять пластикові нитки, а потім наносять розплавлений філамент шар за шаром, щоб сформувати нестандартний об'єкт. При нагріванні пластику виділяються леткі сполуки, деякі з них утворюють наддрібні частинки, що викидаються у повітря поруч із принтером та об'єктом.

Попередні дослідження показали, що чим вища температура, необхідна для плавлення нитки розжарення, тим більше викидів. В результаті акрилонітрил-бутадієн-стирольні (АБС) пластикові нитки, для плавлення яких потрібна більш висока температура, виробляють більше викидів, ніж нитки з полімолочної кислоти (ПЛА), які плавляться при нижчій температурі.

Тести на токсичність показали, що частинки PLA були більш токсичними, ніж частинки ABS, при порівнянні кожного типу, але оскільки принтери випускають набагато більше ABS, викиди ABS викликають велику стурбованість. У сукупності ці тести показують, що дія цих частинок ниток з часом може бути такою ж токсичною, як повітря в міському середовищі, забруднене автомобільними або іншими викидами».

Крім того, виявилося, що АБС-нитки різних виробників можуть мати різні хімічні характеристики, а тому обсяги викидів будуть різнитися. Дослідники підрахували, що хороша вентиляція має скоротити кількість викидів до мінімуму. Однак у типовому житловому приміщенні з менш ефективною вентиляцією негативний ефект може бути набагато вищим.