В першій половині січня корпорація Intel нарешті офіційно представила новий серверний процесор Xeon Scalable 4thGen (відомий під кодовою назвою Sapphire Rapids), який був анонсований ще в 2019 році і вийшов з затримкою майже на 1,5 року.

Така значна затримка була викликана проблемами з освоєнням нового технологічного процесу. Основні технологічні інновації нового чипа— це використання оперативної пам'яті DDR5 і шини PCIe Gen5, а також інтерфейсу розширення оперативної пам'яті CXL 1.1+. Крім того, у Sapphire Rapids застосовані вбудовані спеціалізовані прискорювачі операцій, за рахунок яких продуктивність типових серверних програм збільшується до 59%.

Аналогічні нововведення були імплементовані і в AMD Epyc 4thGen (кодова назва Genoa), але CPU від AMD вийшов на ринок ще в листопаді минулого року.

Водночас за кількістю ядер новий Xeon значно програє процесору AMD. Адже найпотужніша модель Xeon Scalable 4thGen містить лише 60 процесорних ядер, а в лінійці AMD вже з’явився навіть 96-ядерний Epyc 4thGen. Ця перевага чипу від AMD буде важливою для тих покупців серверів, які використовують їх для завдань, пов'язаних із паралельною обробкою великих обсягів даних.

Експерти зазначають, що значна затримка з випуском нового Xeon Scalable дозволить AMD значно зміцнити свої позиції на ринку серверних процесорів. Якщо у 2018 році, коли вийшло перше покоління Epyc, частка цієї компанії не перевищувала 1%, то зараз вона наближається до 20%, а до кінця поточного року вона може зрости навіть до 30%.