Зникнення зв'язку під час блекаутів – болюче питання, яке хвилює багатьхо. Тому в Київстарі вирішили роз'яснити що відбувається в цей час з мережами мобільного зв'язку.

За відсутності зовнішнього електроживлення базові станції починають працювати від акумуляторів. Але батареї витримують всього кілька годин автономної роботи, після чого розряджаються. Базові станції одна за одною відключаються, рівень сигналу зменшується, а десь зовсім зникає.

Однак, не все так безнадійно. Усі ключові елементи телеком мережі – комутатори, маршрутизатори трафіку, вузлові базові станції – забезпечені живленням від дизель-генераторів. Телеком оператори подбали про це ще до війни. Для екстрених випадків є пересувні генератори. Під час віялових відключень оператори переводять критично важливе обладнання на живлення від стаціонарних генераторів, а ремонтні групи розвозять пересувні генератори по населених пунктах з інтенсивним мобільним трафіком.

Та забезпечити генераторами всі базові станції нереально. Для прикладу, у Київстар налічується близько 14 тисяч технічних майданчиків з базовими станціями. Для альтернативного живлення кожного майданчика потрібен потужний промисловий генератор, вартість якого складає від 10 до 13 тисяч євро. Щодня такий генератор споживає до 60 літрів пального. Йому потрібна цілодобова охорона, бо якщо залишити генератор без догляду, довго він не простоїть – комендантські години крадіям не завада. Також потрібен автомобіль і технік, який кілька разів на день підвозитиме до генератора дизпаливо. Не всі базові станції можна підключити до генераторів. Не можна підключати до генераторів обладнання, яке розміщено на дахах будівель, а в містах таких базових станцій є чимало.

Тому, щоб захистити мобільну мережу від блекаутів, Київстар пішов іншим шляхом і розпочав заміну акумуляторів. Нові літієві батареї витримують без підзарядки до 7 годин. Звісно, це не вирішить всіх проблем, оскільки акумуляторам потім потрібно 24 години щоб підзарядитись. Однак, така модернізація дозволяє мобільній мережі довше протриматись, поки енергетики роблять свою роботу.