В листопаді 2021 року аналітична агенція Jon Peddie Research опублікувала звіт про ситуацію на глобальному ринку графічних адаптерів – дискретних та інтегрованих у центральні процесори. Минулорічний звіт показав впевнене зростання на 12%, більше того, експерти прогнозували, що обсяги продажів утримаються приблизно на такому ж рівні аж до 2025 р.

Але реальна ситуація на ринку виявилася зовсім іншою. Аналітики Jon Peddie Research зафіксували скорочення глобальних відвантажень графічних процесорів за підсумками 3-го кварталу на 10,3% у порівнянні з попереднім та на цілих 25,1%, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, тобто до 75,5 млн одиниць. Притому поставки дискретних відеоадаптерів для десктопів впали на 15,43% рік до року, а для ноутбуків цей показник склав мінус 30%. Таке падіння експерти пояснюють зниженням попиту на ПК, а також тим, що криптомайнери в значній мірі втратили інтерес до вибутку віртуальної валюти.

Відомо, що відеадаптер монтують в декстоп чи ноутбук якраз в третьому кварталі, щоб потім в четвертому кварталі готовий виріб поступив на полиці магазинів для  передріздвяних продажів. Тобто саме в третьому кварталі має бути найбільший попит на комп'юртені компоненти. Однак цього немає, а значить і великих продажів ПК в останньому кварталі цього року також не слід чекати.

Що стосується розподілення збуту по ведорам, то частка nVidia плавно знижувалася з кожним кварталом, AMD продемонструвала доволі сильні стрибки, зате Intel показала приріст продажів на 10%. 

 

 

Структура глобального ринку графічних процесорів по виробникам. Джерело: Jon Peddie Research