Новий власник соціальної мережі Twitter Ілон Маск повідомив своїм співробітникам, що хоче додати функції відео- та голосових дзвінків і захистити прямий обмін повідомленнями на платформі соціальних мереж. Інформацію про це опублікувало видання The Verge.

У штаб-квартирі компанії в Сан-Франциско Маск провів презентацію зі слайдами під назвою «Twitter 2.0». Він вперше використав цей термін минулої середи, коли надіслав ультимативний електронний лист співробітникам, де вимагав або працювати «надзвичайно жорстко» або звільнятися.

Згідно з планами, прямий обмін повідомленнями (direct-messaging, DM) буде зашифрований, тобто текст зможуть читати лише учасники спілкування, як це вже відбувається на платформах WhatsApp, Telegram і Signal.

Маск додав, що він розмовляв із творцем Signal Моксі Марлінспайком, колишнім співробітником Twitter, який «потенційно готовий допомогти» з шифруванням DM у Twitter.

«Ми хочемо, щоб користувачі могли спілкуватися, не турбуючись про свою конфіденційність», — сказав Маск, посилаючись на можливі витоки даних, які можуть призвести до шпигування співробітників за користувачами.

Нагадаємо, що у серпні колишнього співробітника визнали винним у шпигунстві після передачі інформації користувачів Twitter владі Саудівської Аравії. Зазначається, що він отримав за це понад 300 тисяч доларів.

Також Маск хоче додати голосовий і відеочат через direct-messaging, адже така функція вже доступна у Facebook і WhatsApp.

Ілон Маск наполягає, що Twitter має дозволити безпечні дзвінки без необхідності повідомляти свій номер телефону, як у випадку з Signal. Взагалі заміна номерів телефонів іменами користувачів облікових записів  є популярною ідеєю в технічних колах. Цей підхід підтримує і засновник Twitter Джек Дорсі.

Але поки неясно, чи будуть зашифровані дзвінки та обмін повідомленнями доступними для всіх користувачів чи лише як частина підписки Twitter Blue за 8 доларів на місяць.

Анонсовані функції також можуть бути пов’язані з ідеєю Маска «створити універсальний багатофункціональний застосунок X». Мільярдер Ілон Маск придбав доменне ім’я X.com понад п’ять років тому та заявив про створення «суперзастосунку», який можна порівняти з китайським WeChat.