Оператор lifecell розпочав тестування пілотного проєкту зі встановлення сонячних панелей для живлення базових станцій на тих ділянках, де доступ до електромереж може бути ускладнений.

Першочергове завдання оператора під час війни – забезпечити безперервне надання послуг зв’язку абонентам, тому використання альтернативних джерел живлення допоможе підтримувати роботу обладнання, навіть якщо електромережі буде пошкоджено.

Команда оператора встановила та підключила обладнання на одному з технологічних майданчиків на півдні України. І вже декілька тижнів триває тестування цього обладнання. Завдяки сонячним панелям загальною площею 84 кв. м виробляється до 16 кВт енергії для живлення базової станції, що дозволяє забезпечити зв’язком більш ніж 2000 людей в чотирьох населених пунктах області. Сонячні батареї генерують постійний струм напругою 48 вольт, який подається на обладнання базової станції.

Кількість і потужність сонячних панелей розраховані таким чином, щоб забезпечувати цілодобову роботу обладнання, незважаючи на сезонність та кількість сонячного світла. Від накопиченої сонячної енергії заряджаються і автономні акумулятори. Ємності акумуляторів вистачає на 36 годин автономної роботи. Сонячні панелі можуть працювати при температурі від -20 до +40 °С і не потребують спеціального обслуговування.

Загалом тестування триватиме впродовж року, аби фахівці оператора мали змогу оцінити ефективність сонячних панелей у різні пори року й різну погоду.

Ідея використовувати сонячну енергію для живлення базових станцій виникла в lifecell ще до війни, адже такий вид енергії має низку переваг – як то відновлюваність та екологічність, висока технологічність процесів при простоті експлуатації та економія витрат у довгостроковій перспективі. Зокрема, використання альтернативних джерел енергії планувалося в місцевості, де існують труднощі з підключенням до електромереж. Під час війни, коли ворог намагається зруйнувати критичну інфраструктуру, забезпечення обладнання автономним живленням стало надважливим.

Якщо пілотний проєкт продемонструє успішні результати, оператор масштабуватиме використання сонячних панелей для резервного живлення базових станцій, що стане екологічною альтернативою дизельним генераторам на об’єктах, де є проблеми з традиційним живленням.