Такі результати п'ятого Щомісячного опитування підприємств за вересень 2022 року, які експерти ІЕД (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій) представили під час онлайн-заходу «Економічні тенденції з точки зору бізнесу».

Зокрема, як показало опитування, ділове середовище та економічна кон'юнктура продовжують характеризуватись високим рівнем невизначеності. Хоча підприємцям стало легше прогнозувати свою діяльність на наступні три місяці, невизначеність у довгостроковій перспективі зросла.

Суттєво покращились виробничі очікування підприємств. Частка підприємств, які планують зростання виробництва, збільшилась, водночас відсоток тих, що планує його зменшення, залишився майже без змін.

Крім того, у вересні підприємства продовжували відновлювати обсяги виробництва до довоєнного рівня. Зросла частка підприємств, які працюють майже з таким же завантаженням виробничих потужностей, як було до 24 лютого 2022 року. Також покращилась ситуація з попитом. Зокрема темпи скорочення продажів та нових замовлень скоротились.

Водночас у прогнозах щодо збільшення кількості працюючих бізнес демонструє обережність. У майбутньому керівники підприємств не очікують зростання зайнятості, однак рідше прогнозують зменшення кількості працівників.

«Темпи падіння зайнятості суттєво зменшились. Підприємства не хочуть звільнень, однак не можуть наймати новий персонал. Бізнес не відчуває ні браку кваліфікованих працівників, ні такої великої потреби в них», — пояснила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Найбільшими перешкодами у вересні бізнес традиційно назвав зростання цін на сировину й матеріали, складнощі з перевезенням сировини або товарів територією України та брак обігових коштів. 

«Важливо, що частка опитаних, які обирали серед перешкод брак палива та небезпеку під час роботи були найменшими за весь час усіх п’яти опитувань, які ми проводили. Це означає, що бізнес адаптується до умов зовнішнього середовища та почувається безпечніше», — зазначила експертка ІЕД.

Також результати опитування показали, що експортна діяльність продовжує відновлюватись, а серед експортерів зростає оптимізм щодо майбутнього.

«Ми спостерігаємо позитивну динаміку відновлення експортної діяльності. Продовжує зменшуватись частка підприємств, які припинили експорт під час війни й не змогли його відновити», — розповів старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел.

Головними проблемами для експортерів у вересні були черги на західних кордонах України, неможливість здійснювати експорт морем та складні митні формальності.

«Активізувались перешкоди, які стосуються логістичних питань. Бізнес в декілька разів більше відчуває проблеми з роботою митниці. Про це свідчать також таке питання, як актуалізація корупції на митниці», — додав експерт ІЕД.

У вересні мікропідприємства найповільніше відновлювали свою роботу, у порівнянні з малими та великими. Водночас такі підприємства значно покращили очікування щодо змін фінансово-економічної ситуації.

«У серпні очікування мікропідприємств були дещо песимістичними. У вересні ця ситуація змінилась і мікропідприємства більше за середнє значення та значення для підприємств інших розмірів почали очікувати позитивні зміни щодо фінансово-економічної ситуації на майбутнє», — підкреслила старша наукова співробітниця ІЕД Ірина Федець.