Усі суб’єкти забезпечення кібербезпеки України виступили єдиним фронтом, щоб ефективно відбити російську агресію у кіберпросторі. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України, відкриваючи у четвер засідання Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК).

«Кіберскладова цієї війни є не менш важливою, ніж військова, це фундаментально важливий фронт», – підкреслив О. Данілов, наголосивши на важливості максимальної координації та командної роботи всіх суб’єктів забезпечення кібербезпеки у питаннях реагування на кіберінциденти та відбиття кібератак в умовах воєнного стану.

Міністр цифрової трансформації України зазначив, що за останні півроку рівень координації між суб’єктами забезпечення кібербезпеки суттєво зріс. «Усі суб’єкти синхронно працюють під координацією РНБО», – сказав він. У цьому контексті М. Федоров, зокрема, відзначив оперативність ухвалення необхідних законодавчих рішень для розміщення бекапів баз даних в хмарних сервісах за кордоном і активізацію роботи «червоних команд» тощо.

Учасники засідання обговорили питання про стан реалізації Стратегії кібербезпеки України і затвердження індикаторів її виконання. Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк (заступник Керівника НКЦК) повідомив про завершення роботи над розробкою індикаторів виконання Стратегії, зазначивши, що до виконання цього завдання під егідою НКЦК було залучено представників СБУ, Держспецзв’язку, Національної поліції, НБУ, Мінцифри, Міноборони, Генерального штабу ЗСУ, розвідувальних органів, а також Національного інституту стратегічних досліджень.

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь поінформував про результати проведеного аналізу інформації державних органів щодо стану виконання Стратегії кібербезпеки України.

Заступник Секретаря РНБО України повідомив, що міжвідомча робоча група під егідою НКЦК розробила Порядок взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки під час реагування на кіберінциденти/кібератаки. Цим документом визначено принципи, на яких ґрунтуватиметься застосування цього Порядку; рівні критичності кіберінцидентів/кібератак; алгоритм взаємодії під час реагування на кіберінциденти/кібератаки різного рівня критичності тощо.

Було розглянуто результати діяльності основних суб’єктів національної системи кібербезпеки з протидії агресії рф проти України у кіберпросторі та обговорено додаткові заходи щодо забезпечення кібербезпеки держави в умовах воєнного стану.

С. Демедюк акцентував на значному збільшенні кількості випадків фінансового шахрайства в кіберпросторі. Однією з найпоширеніших схем онлайн-шахрайства, сказав він, є пропозиція громадянам отримати соціальні виплати начебто від органів державної влади або міжнародних організацій – ООН, ЄС, Товариства Червоного Хреста тощо. За словами заступника Секретаря Ради, таким чином спецслужби рф намагаються поширити шкідливе програмне забезпечення, яке може бути використано для проведення масованих кібератак проти України.

Для запобігання таким злочинним діям, сказав С. Демедюк, пропонується, зокрема, впровадити у мережах операторів електронних комунікацій систему фільтрації шкідливих доменів, спрямованих на фінансове шахрайство.

У засіданні взяли участь члени НКЦК та інші представники сектору безпеки і оборони України.