Компанія Tesla заявила, що планує відкликати майже 1,1 млн своїх автомобілів у США через те, що вікна в них можуть зачинятися занадто швидко та прищемлювати людям пальці.

Взагалі, якщо склопідйомник вікна зустрічає перешкоду, наприклад, чийсь палець, він має міттєво зупинитися. Але звіт, наданий американськими регуляторами, показує, що вікна можуть не реагувати належним чином на виявлення перешкоди. І це є порушення стандартів безпеки.

Втім в Tesla переконують, що проблему можна швидко вирішити оновленням програмного забезпечення. Більше того, генеральний директор Tesla Ілон Маск гнівно відреагував на термін «відкликання», оскільки на справді ніякого фізичного відкликання не буде: «Термінологія застаріла та неточна. Це крихітне бездротове оновлення програмного забезпечення. Наскільки нам відомо, постраждалих немає».

До речі, відомий виробник електромобілів вже кілька разів конфліктував з федеральними регуляторами безпеки, і кожен раз привід був дещо чудернацький.

Причини попередніх відкликань:

  • камери заднього виду

  • засувки капота

  • нагадування про непристебнуті ремені безпеки

  • звукове програмне забезпечення

Остання претензія стосується всіх чотирьох моделей Tesla, зокрема седанів Model 3 2017-22 років і деяких позашляховиків Model Y 2020-21 років випуску, седанів Model S і позашляховиків Model X.