За результатами опитування Rakuten Viber за участі понад 100 тисяч респондентів в Україні, 66% почали навчальний рік онлайн; ще 19% навчатимуться за змішаною формою, поєднуючи онлайн та офлайн; і лише 15% пішли у школи та навчатимуться очно. Українці поставились до дистанційного навчання здебільшого схвально: 55% вважають це розумним рішенням у сьогоденних реаліях, іще 17% підтримують змішану форму. 

Незалежно від форми навчання, в Україні учні активно користуються груповими чатами. За даними Rakuten Viber, користування такими чатами серед українців до 18 років зросло у 3,9 рази 1 вересня порівняно із 1 серпня 2022 року. Цей тренд повторюється щорічно.

Rakuten Viber розробив спеціальний курс для вчителів, аби допомогти організувати онлайн-навчання за допомогою месенджера. Безкоштовний курс розміщений в чат-боті у Viber ( http://chats.viber.com/teachtheteachersua). Він складається з десяти модулів, що відповідають на найрозповсюдженіші запитання вчителів щодо дистанційного навчання. Серед них:

  • Як організувати навчальний процес та домашні завдання за допомогою месенджера.

  • Як вести облік відвідування та проводити контроль знань.

  • Як мотивувати учнів залучатись до навчання під час дистанційки. 

  • Як організувати чати з учнями та батьками та запобігати конфліктам тощо.

Від початку війни в Україні пошкоджено або зруйновано близько 2400 закладів освіти, решта навчальних закладів обирають форму навчання залежно від захисних споруд та умов, що постійно змінюються. Ми вважаємо своєю місією підтримку доступу до якісної освіти під час війни, адже Viber є одним із основних інструментів для комунікації та навчання в Україні. Цей курс було розроблено з думкою про сотні тисяч вчителів, батьків та учнів, які стикаються з викликами воєнного часу під час навчання цього року”, – каже Атанас Райков, старший директор з розвитку ключових ринків Rakuten Viber.

Тисячі шкіл продовжують навчатися онлайн, і це виклик для освітян: у когось з учнів поганий доступ до інтернету, у когось не вмикається камера або є проблеми з налаштуваннями. І на додачу, все це в умовах складного психоемоційного стану всіх учасників освітнього процесу: учнів, вчителів та батьків. Уникнути цих викликів ми не можемо, але точно можемо допомогти вчителям організувати та урізноманітнити онлайн-навчання, мотивувати учнів та налагодити спілкування в чатах без конфліктів. Чат-бот "Навчайте з Вайбер" – інструмент, який стане в нагоді для цього”, – каже Ілля Філіпов, CEO студії онлайн-освіти EdEra.

Долучитися до чат-бота та пройти курс можна за посиланням: http://chats.viber.com/teachtheteachersua

У майбутньому команда Rakuten Viber планує продовжувати досліджувати проблеми вчителів та розширювати курс новими темами про інструменти для дистанційної освіти в Україні.