Напередодні щорічного форуму VMware Explore, компанія VMware анонсувала vSphere 8 – чергову версію платформи віртуалізації серверної інфраструктури vSphere.

Головною новинкою в vSphere 8 є механізм Distributed Services Engine, який забезпечує підтримку використання спеціалізованих програмованих процесорів для обробки даних Data Processing Unit (DPU).

DPU — це обладнана процесором ARM карта розширення PCIe (така ж, як мережна карта NIC або графічний прискорювач GPU), яку можна розглядати як «систему на кристалі» (SoC). На сьогодні такі карти DPU випускають NVIDIA, AMD Pensando та Intel. 

Застосування DPU дозволяє звільнити центральні процесори (CPU) серверів від виконання таких функцій як обробка мережного трафіку або його перевірка на наявність шкідливого коду. Такі чипи тому можуть ще називати «інтелектуальними мережевими контролерами» SmartNIC.

За оцінками VMware, перенесення частини навантаження на DPU на 20% заощаджує ресурси процесорних ядер CPU. Внаслідок цього швидкість обробки транзакцій віртуальними машинами vSphere збільшує на 36%, а затримки скорочуються на 27%.

Крім того, VMware оголосила про випуск 8-ї версії свого рішення для віртуалізації зберігання даних vSAN, у якій покращено продуктивність та ефективність, а також захист даних.

У vSAN 8 застосована нова архітектура vSAN Express Storage Architecture, яка створена з розрахунку на нові твердотільні накопичувачі TLC. Така архітектура забезпечує підвищення швидкості доступу до даних майже в 4 рази, до того ж вона покращує ефективность стиснення даних.

Нові версії продуктів vSphere та vSAN будуть доступні в кінці жовтня. Dell Technologies вже оголосила, що використовуватиме ці платформи віртуалізації VMware у своїх гіперконвергованих системах VxRail, обладнаними картами DPU. Інший лідер серверного ринку HPE збирається постачати свої сервери ProLiant Gen10, обладнаними картами DPU від AMD Pensando, з попередньо встановленим VMware vSphere Distributed Services Engine.