Звіт Canalys за другий квартал 2022 знову показав зниження глобальних поставок смартфонів у штучному вираженні. Так, з квітня по червень 2022 року відвантаження цих пристроїв знизилися на 9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Правда цього разу падіння продажів не таке кардинальне, як у першому кварталі, але все ж таки спад помітний.

 

Глобальне постачання смартфонів по кварталах, млн штук. Ламана лінія показує зміну поставок протягом року, %. Джерело: Canalys

На думку експертів, зниження купівельного попиту внаслідок складної економічної ситуації веде до скорочення постачання. Це вимагає від вендорів перегляду модельного ряду апаратів, що випускаються, у бік більш бюджетних пристроїв. Втім, фанати iPhone, як і раніше, готові викладати «круглу суму» за 13-ту модель. В результаті частка Apple на глобальному смартфонному ринку збільшилася до 17%, хоча у другому кварталі 2021 року вона становила лише 14%.

Динаміка ринкових часток провідних вендорів за останні 2,5 року показує, що продажі Apple різко збільшуються у 4-му кварталі кожного року, якраз після анонсу нового модельного ряду iPhone. А ось Samsung зазвичай анонсує нові апарати двічі на рік, тому піків та спадів тут більше. Що стосується китайських виробників, то їх навряд чи можна назвати тренд-сеттерами ринку смартфонів, тому зростання та падіння продажів швидше визначається кон'юнктурою ринку у певному кварталі, ніж виходом нових моделей.

 

Зміна частки ринку топ-5 виробників смартфонів на протязі 10 кварталів. Джерело: Canalys